Kuhu panna surnud lemmikloom?

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudele loomaomanikele on tähtis, et tema lemmikust jääks maha maapealne märk. Kas või selleks, et aastate pärast keegi tasaseks vajunud hauakünkale uut auku ei kaevaks.
Paljudele loomaomanikele on tähtis, et tema lemmikust jääks maha maapealne märk. Kas või selleks, et aastate pärast keegi tasaseks vajunud hauakünkale uut auku ei kaevaks. Foto: Lea Margus / Valgamaalane

Kui lemmikloom on surnud, võib tekkida küsimusi: mis edasi, kuhu pöörduda, kas maha matta või saab ka tuhastada ja kui palju see maksma läheb.

Kindlasti on tuttav olukord, kus pereliikmeks olnud loom maetakse muruplatsile, õunapuu alla, istutatakse kalmule lilledki. Juhtub kahjuks ka risti vastupidist: surnukeha visatakse prügikonteinerisse või metsa alla.

Kuidas siis oma lahkunud lemmikuga talitada? Maal elades seda küsimust ei teki, leitakse nurk aias või metsaveer ja maetakse sõber sinna. Kortermaja elanikule aga toob looma surm kohe kaasa hulga muresid. Nii näiteks kirjeldas üks valgalanna, kuidas ta oma kassi «ebaseaduslikult» mattis, kuigi teadis, et linnal on olemas matmispaik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles