Valga linnaarhitekt esitab oma nägemuse väikelinnade tulevikust

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga linnarhitekt Jiri Tintera
Valga linnarhitekt Jiri Tintera Foto: Jassu Hertsmann / Postimees / Scanpix

Eesti arhitektuurikeskuse korraldatud välkloengute sarja 56. sündmus leiab aset värskelt renoveeritud Ugala teatrimajas. Viljandist on inspireeritud ka välkloengu seekordne teema – väikelinnad.

Teema sõnastajad ja väitlusjuhid, arhitektid Ülle Maiste ja Diana Taalfeld küsivad: mis muudab väikelinna atraktiivseks, mis loob väikelinna identiteedi? Kas ja milleks on linnale üldse keskust vaja? Kes kasutavad väikelinnas avalikku linnaruumi? Kuidas tahame väikelinna liikuda ja kas üldine suundumus – linnad autovabamaks – kehtib ka väikelinnades?

Nii ruumihuvilisele kultuuripublikule kui arhitektidele ja linnadisaineritele mõeldud õhtu algab teatrimajas ekskursiooniga, mida viib läbi hoone renoveerimisel kaasa töötanud arhitekt Erkki Tammeleht. Eesti arhitektuurikeskuse juhataja arhitekt Raul Järgi sõnul on värskelt uuesti avatud Ugala teater loengu külastajatele kindlasti tõmbenumber.

«Kui Ugala renoveerimisega alustati, oli meile kohe selge, et teatrist saab ruumihuvilisele niivõrd põnev objekt, et peame seal esimesel võimalusel ühe välkloengu korraldama,» selgitas Järg.

Ülle Maiste ja Diana Taalfeld on arhitektid, kes on seotud büroodega AT Home ja NU Arhitektuur. Teemaga seob neid praegu projekteerimises olevad Viljandi ja Elva keskväljaku ning ümbruse projektide koostamine, mis on EV100 arhitektuurikonkursside võidutööde jätk.

Välkloengule omaste lühiettekannetega astuvad publiku ette Valga linnarhitekt Jiri Tintera, visuaal- ja helikunstnik, lavastaja, õpetaja ja kultuurikorraldaja Erik Alalooga, geograaf, Viljandi Kultuuriakadeemia ettevõtluspraktikate koordinaator Andres Rõigas, kohvik Fellin tegevjuht, kogukonnaliikumise «Tule õue!» asutaja ja eestvedaja, Kohvikuöö peakorraldaja ning Viljandi Music Walk korraldusmeeskonna liige Gea Melin ja R. Paul Firnhaber – ameerika antropoloog, kirjanik ja kollektsionäär.

Teema ajend on Eesti Arhitektide Liidu ja Eesti Vabariik 100 projekt «Hea avalik ruum», mis tegeleb linnakeskuste korrastamisega. Projekti tulemusena korrastatakse 15 Eesti väikelinna keskväljakud, peatänavad

või nende ümbrus. Projekti algatajad näevad linnakeskuste kordategemises suurt võimalust inimesi kokku tuua, kasvatada kohaliku kogukonna ühtsustunnet ja muuta väikelinnade elukeskkond ligitõmbavamaks.

Westi arhitektuurikeskuse välkloengute eesmärk on kutsuda avalikkust kaasa mõtlema ja arvamust avaldama meid ümbritseva avaliku ruumi kujundamisel, tekitada arhitektuuriteemadel avalikku arutelu ja viia ühiskonda arusaamist, et arhitektuur on meie kõigi asi. Välkloengud on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles