Galerii: piirilaat tõi kohale pea pool tuhat kauplejat

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna leiab kaksiklinnas Valga-Valka aset järjekordne heategevuslik piirilaat, mille tulu läheb sedapuhku jalgrattalaenutuse käivitamisele piirilinnas.

Kella 10 paiku oli laadamelu juba igati korralik ja kohati oli päris raske kauplejate vahel liikuda. Kaubitsejad olid oma müügikohad saanud vastavalt sellele, millega kaubeldi. Eesti poolel sai osta põhiliselt toidukaupa ja käsitööd, Läti poolel aga taimi ja riidekaupa. Kokku oli kauplejaid üle 420.

Ostjad olid laadale tulnud erinevate eesmärkidega. „Naudin rohkem niisama laadamelu,” tunnistas eesti keele õpetaja Varje Schmidt. „Kodulinna üritustel lihtsalt peab käima. Loteriid tahan küll kindlasti osta.”

„Lilled, lilled ja veel kord lilled,” sõnastas oma ostueesmärgi pensionär Inge Kamenik. Sarnane siht oli ka raamatukogus töötaval Aili Värtonil. „Tulime eelkõige taimi ostma.” Sõiduõpetajast abikaasa Ülo lisas, et ostetud on siiski ka juba maasuitsusinki ja üht-teist veel.

Konkreetne eesmärk oli ka rahvakultuuri spetsialistil Eha Mandelil. „Tahaks kleiti osta.”

Õige suurelt oli laadalkäimise täna ette võtnud kergejõustikutreener ja kauaaegne koolijuht Raimond Luts. „Esmalt käime prouaga selle laada siin läbi, siis lähme Valmierasse ja kui vähegi jõuame, ka Siguldasse. Igal pool on täna laadad.” Piirilinna laadalt olid nad esimese asjana ostnud tooli lapselapsele.

Et lätlased eestlastele sarnaselt laatu armastavad, kinnitas ka aastaid ajakirjanikuna töötanud valkalane Aldis Māris Dubļāns. „See laat siin läheb iga aastaga suuremaks,” kinnitas mees, kes ise suitsusinki ja muud toidukaupa nõutama tuli.

Hoolimata laatade rohkusest Lätis, tundus aga laadal olevat rohkem just sealtpoolt tulnud müüjaid. „Tulin esimest korda siia laadale proovima,” tunnistas rukkililleõitega kaunistatud Benita, kes leiba lahkelt ka maitsta pakkus. Oli hea küll. „Südamega tehtud. Ega see suurt sisse too, aga süda lausa hõiskab leiba küpsetades. Seda tuleb teha madalal temperatuuril spetsiaalses ahjus – ei mingit elektrit.”

Müük edenes tal päris hästi. „Eks need rukkililled äratavad tähelepanu,” avaldas ta müügisaladuse. „Eestlastel on äratundmisrõõm ja nad ütlevad veel sooje sõnu ka,” rääkis Smiltenest pärit noor naine.

Veidi kaugemalt oli laadale oma meega kaubitsema tulnud Inga. „Mesipuud on umbes 30 km kaugusel Valkast. Pakun siin eelmise aasta segamett. Selles on palju kanarbikku, mistõttu mesi on tumedat värvi. Müün nii kuumutamata kui 38 kraadil soojendatud mett. Viimane pole küll nii tervislik, aga paksu mett on kevadel juba päris raske müüa.”

Piirilaadal oli ta 3. korda. „Tasub käia,” kinnitas naine.

Osta sai ka Puka vallas Soontaga külas tehtud Aare Jaama karurasvaseepi. „Müük läheb päris hästi,” kinnitas leti taga seisnud naismüüja. „On ka neid, kes on proovinud ja tulevad ikka tagasi.”

Müüja sõnul on sellisel seebil mitu eelist. „Ta puhastab tõepoolest hästi: nahk on pärast väga pehme. Ja sellega saab isegi väga musti tööriideid pesta. Lisaks on see keskkonnasõbralik – ei mingit keemiat.”

Ei puudunud ka poliittelgid, kus jagati õhupalle ja muud erakonna logoga nänni ja materjale. Keskerakonna telgi juures askeldas teiste seas kunagine aselinnapea Alar Nääme. „Ega me ainsad ole. Reformierakond pidi ka väljas olema,” nentis ta.

Nii täna kui homme kestval laadal on ka tihe meelelahutusprogramm. Esinevad tantsijad ning muusikud, Pedeli jõel saab kajakiga sõita ja teoks saab posti otsa ronimise võistlus. Seegi kord leiavad aset rahvusvaheline vorsti- ja lihakonkurss ning lihaküpsetamisvõistlus „Piirideta BBQ.” Lastele on kavas õpitoad ja nad saavad lustida mängualal. 

Paralleelselt saavad täna Valga muuseumis teoks Euroopa päeva pidustused, spordihallis aga leiab aset Sprite 3x3 tänavakorvpalli Eesti meistrivõistluste Valga etapp. Õhtu lõpetab peoõhtu tantsutelgis ansamblitega Melody ja Karakums.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles