Galerii: talgulised istutasid puid ja leidsid lõkkest muistise

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänane "Teeme ära!" talgupäev tõi Valgamaale rahvast üle Eesti. Suure osa töödest moodustas koristamine, ent tehti ka hulgaliselt muid töid nii käsitsi kui masinatega.

Otepää vallas asuva Vidrike külakeskuse koristustalgute juht võttis ajakirjaniku veidi pärast kella 10 vastu vaid mõne kaaslasega, öeldes, et külalised Tallinnast on alles teel. Päeva jooksul pidi kohale tulema 18 inimest. Suur osa talgutest oli Vidrikel selleks ajaks juba ka varasematel päevadel ära tehtud. Tööde tagajärjel peaks külakeskus endale uue korraliku ilme saama, et seda saaks kasutada külaelanike kokkutulemise paigana.

Vidrikelt vaid viie kilomeetri kaugusel Tõutsi külas Kappermäe seltsimaja ja Lokumärdi talu juures olid tööd aga suures hoos ja appi oli võetud ka hulk masinaid mootorsaest veoautodeni. Käimas oli nii rehitsemine, küttepuude transportimine kui õunapuudele hoolduslõikuse tegemine. Viimase juures olid abiks isegi lätlased. "Juhuslikult saime siia tulema ühed lätlased, kellel on Lätis õunaaed. Nad ütlesid, et enne ära ei lähe, kui puud lõigatud saavad," rääkis talgujuht Peeter Kangur.

Puka vallas Rebaste küla talgutel olid inimesed aga varajased ning keskpäevaks oli nende päevatöö juba valmis. Talgujuht Andrus Nagla ütles, et koos on küla enda seltskond, kes tavaliselt käib koos ka jaanitulel, maitulel ja teisi üritustel. Talgute käigus korrastas seltskond küla kiigeplatsi, lõikas võsa ja valas maa sisse lipumasti aluse. "Noored inimesed, ärkame vara," selgitas Nagla, kuidas töödega nii ruttu valmis jõuti.

Mulda sai 300 kuusepuud

Purtsi külas Vooremäe linnuse ehk linnamäe juures oli seltskond kümneliikmeline. Talgujuht Ursula Mikkor ütles, et eelmisel aastal oli inimesi oluliselt rohkem. Samas rõõmustas ta, et tuul puhub põhja poolt ja lükkab prahti õiges suunas. Mäe kõrvalt lõkkeasemelt leidsid talgulised aga iseäraliku kujuga roostetanud metalleseme, mis inimestes hulga elevust tekitas. Selle kunagine otstarve jäi esialgu välja nuputamata.

Õru vallas Unikülas Une-Mati kinnistul oli osalejatel reporteri saabudes käsil paus, kuid paraku jäi see lühikeseks, sest talgujuht Meelis Mumm suunas inimesed reporteri saabudes sujuvalt tööle tagasi. Ei ole ju puhkamine talgute jaoks piisavalt esinduslik. Ülesandeks oli metsaaluse võsast puhastamine ning 300 kuusepoja istutamine. Inimesi oli kohal nii Valgast kui Tartust. Valgast pärit Helena Saar ütles, et õpib koos sõbrannadega Tartu Ülikoolis. "Võtsin nad kaasa, et mis nad ikka seal Tartus passivad."

Valga loomade varjupaiga juures värvisid talgulised puuride uksi, mis varjupaiga juhataja Helle Raja sõnul olid roostetama hakanud. Samuti puhastati varjupaiga ümbrust oksadest ja lehtedest. Suurem osa talgulistest olid kohalikud, aga Tallinnast oli kohale saabunud ka "Teeme ära!" rahvusvahelise liikumise üks eestvedajatest Meelika Hirmo, kes oli nädalavahetusel perega väljasõidul ning otsustas Valga varjupaiga talgutelt läbi põigata, kuna need jäid sobivalt tee peale. Valgas ta varem talgutel käinud polnud.

Rekordiline arv osavõtjaid

Varjupaigas aitas Hirmo puuriuksi värvida. Talgute populaarsus on tema sõnul Eestis aastast aastasse olnud üsna stabiilne. Hirmo mainis, et Lätis tuli tänavu talgutele 200 000 ja Leedus 250 000 inimest. "Neil on see riigi üks tippsündmuseid, nad tohutult tunnevad uhkust selle üle."

Hirmo lisas, et parasjagu on ettevalmistamisel 2018. aastal toimuv maailmakoristus, kus "Teeme ära!" meeskond loodab samaaegselt koristama saada 150 riiki ja mitusada miljonit inimest.

Kokku toimuvad talgud Valgamaa 68 kohas, osa neist peeti juba enne laupäevast talgupäeva ja osa ootab alles ees. Tänavused talgud purustasid rekordid nii talgute hulga kui osalejate arvu osas. Üle Eesti toimus 2130 talgut, millest võttis osa vähemalt 50 358 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles