Lasteaedades algavad rahuloluküsitlused

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed. Foto on illustratiivne
Lasteaed. Foto on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 8. mail algavad Eesti lasteaedades rahuloluküsitlused, millega kogutakse tagasisidet lasteaia töö- ja õpikeskkonna kvaliteedi ning lastevanemate lasteaiaga rahulolu kohta. Küsitlused kestavad 28. maini ning tulemuste raportid valmivad oktoobri lõpuks.

"Küsitluse katsetamiseks valiti juhusliku valmi metoodikat kasutades välja 46 lasteaeda, kes osalevad uuringus ja neile oli osalemine kohustuslik," selgitas SA Innove kommunikatsiooniüksuse juht Anneli Aab.

Ta lisas, et täiendavalt said kõik lasteaiad võimaluse küsitluses osaleda, soovijad pidid sellest Innovele teada andma 2. maiks.

Valgamaalt osalevad tema sõnul uuringus Ala põhikool, Hargla kool, Keeni põhikool, Puka lasteaed, Riidaja põhikool, Ritsu lasteaed-algkool, Tõrva lasteaed Tõrvalill ja Valga lasteaed Walko.

SA Innove uuringute ja arenduskeskuse juhataja Aimi Püüa sõnul kasutatakse küsimustikega kogutud andmeid  lasteaedadele tagasiside andmiseks nende töö- ja õpikeskkonna kvaliteedi ning lastevanemate lasteaiaga rahulolu kohta. «Küsitluste läbiviimise eesmärK on mitmekesistada alushariduse õppe kvaliteedi kohta saadavat tagasisidet ning luua võimalused heaolu ja toimetuleku jälgimiseks ja arendamiseks lasteaedades.»

Oktoobri lõpus saavad kõik lasteaiad tulemusi kajastavad raportid. Tagasisides kõrvutatakse eri osapoolte hinnanguid ning konkreetse lasteaia tulemusi kõigi lasteaedade tulemustega. Tagasiside on mõeldud nii lasteaedade juhtkonnale, õpetajatele kui lapsevanematele. Lisaks saavad uuringu raportid kõik omavalitsused nende piirkonna lasteaedade heaolu teadvustamiseks.

Lasteaedades läbiviidavad rahuloluküsitlused on üks osa kogu haridussüsteemi rahuloluküsitlustest. Märtsis toimusid rahuloluküsitlused üldhariduskoolide õpilastele, lapsevanematele ja õpetajatele ning sügisel toimuvad küsitlused kutsekoolide õpilastele ja õpetajatele.

Rahuloluküsitlused jätkuvad ka järgmistel aastatel ning edaspidi avalikustatakse nii lasteaedade, koolide kui kutsekoolide rahulolu üldnäitajad keskkonnas HaridusSilm.ee.

Rahuloluküsitlusi viib läbi SA Innove koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga. Küsitlused on elektroonsed ning neile saab vastata kolmes keeles: eesti, inglise ja vene keeles. Õpetajad ja lapsevanemad saavad uuringus osalemiseks informatsiooni enda lasteaiast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles