Varisemisohtliku hoone ümber tekkisid lindid (1)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse 26 hoovil asuv hoone on muinsuskaitse all.
Vabaduse 26 hoovil asuv hoone on muinsuskaitse all. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga linna aukodanik Sirje Päss tunneb tõsist muret laste pärast, kes mängivad varisemisohtliku hoone juures. Linnavalitsuse kinnitusel on hoone omanik koostööaldis ning lubab teha kõik vajaliku, et maja ümbruses ohutus tagada.

Päss saatis Valgamaalase toimetusele foto, mille ta tegi möödunud laupäeval, kui aadressil Vabaduse 26 asuvast majavarest mööda juhtus kõndima.

«Ehmusime tõsiselt, kui nägime lapsi selle hoone juures mängimas. Ajasime nad sealt ära, kuid see ei ole lahendus, sest kohe-kohe on sealt alla kukkumas katuse- ja seinakive. Kas tõesti on Valgal vaja vabariigis kuulsaks saada mõne õnnetusjuhtumiga, mis võib väga traagiliselt lõppeda? Igatahes muretsen väga,» sõnas Päss.

Foto saatis ta aga toimetusele eesmärgiga hoiatada eelkõige lastevanemaid, et nad takistaks oma lapsi sinna minemast. «Sellele hoonele ligipääs tuleks lintide-siltidega takistada, et inimesed selle ohtlikkust märkaksid. Sildist »Varisemisoht« hoone seinal ei piisa, sest seda seal kõrgel ei märkagi,» lisas Päss.

«Sealse ohtliku olukorra lahendamisega on linnavalitsus ka varem mitu korda tegelenud,» selgitas Valga linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Hele Heletäht. Ta kinnitas, et probleemide ilmnemisel on kohe ühendust võetud hoone omanikuga, kes on alati olnud koostöövalmis.

«Ehitusjärelevalve on nõudnud nii hoone avade sulgemist kui lahtiste ja varisemisohtlike osade eemaldamist, mida omanik korduvalt ka teinud. Lisaks on omanik enda initsiatiivil pannud seinale sildi, mis hoiatab varisemisohu eest, kusjuures silte on tulnud panna juba mitu korda, sest madalamale pandud sildid on ära varastatud,» lisas Heletäht.

Hoone omanikul on soov maja lammutada ning asemele ehitada parkla. Tegemist on aga muinsuskaitsealas asuva majaga ning seal on nii lammutamiseks kui ehitamiseks tarvis muinsuskaitseameti kooskõlastust.

Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektori Mari-Liis Parise kinnitusel on majal väärikas ajalugu ning amet ei ole mingil juhul nõus selle lammutamisega. «See asub hoonekompleksi siseõuel ja on endine kutsari maja. Vana tuleb säilitada ning omanik peab maja korda tegema. Lammutamisest ei saa juttugi olla.»

«Linnavalitsus pöördus nüüd taas omaniku poole. Ohutuse tagamiseks tõmbab omanik maja ette hoiatavad lindid. Lisaks korraldab ta paari järgmise nädala jooksul lahtiste katuse- ja seinakivide eemaldamise,» sõnas Heletäht. Kuna omanik on tema kinnitusel koostöövalmis, ei ole linnavalitsus talle ettekirjutusi tegema pidanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles