Galerii: muuseumiööl sai tutvuda pommiroboti ning narkokoer Draamaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval üheksandat korda toimunud muuseumiööl oli üle Eesti avatud rohkem kui 200 paika. Valgamaal said muuseumihuvilised osaleda toredates tegemistes Valga muuseumis, Helme koduloomuuseumis ja Otepää talispordimuuseumis.

Juba päeval toimunud ekskursioonil, kus külastati Alaveski loomaparki, Mõniste talurahvamuuseumi ja RMK Pähni looduskeskust, osales 50 inimest. ” Osales lapsi, noori ja eakaid, mõned tulid terve perega. Ootejärjekorras oli meil 15 inimest. Huvi ekskursiooni vastu oli suur,” rääkis Valga muuseumi haridus- ja projektijuht Merili Madissoo.

Õhtul kell 18, mil oli välja kuulutatud muuseumiöö algus, kõndis muuseumis ringi kümmekond inimest. Tund hiljem oli rahvast kohale tulnud juba sadakond. Mida aeg edasi, seda rohkem inimesi muusumiööle tuli.

Valga noortekeskuse noorte juhendamisel sai mängida strateegiamänge. Liikuvat tegevust pakkusid Xbox-turniirid. Virtuaalreaalsuse programm viis osaleja aga tagasi keskaega. Tegutsesid töötoad, kus sai valmistada mustrilisi nahast käepaelu ning meisterdada ja mängida lauamänge.

Igal pooltunnil viidi läbi loosimine, kus osalesid muuseumi eksponaatide teemal kolmele küsimusele õigesti vastanud. Osaleda sai ka viktoriinis, muuseumiekskursioonil ning orienteerumismängus.

Kohal olid Lõuna-Eesti pommigrupi demineerijad. „Olen pommigrupis töötanud 11 aastat. Eestis tegutseb neli pommigruppi, kus töötajaid üle 70. Lõuna-Eesti pommigrupis töötab 17 inimest," rääkis mees, kes tutvustas ennast nimega Veiko. „Tegeleme maailmasõdadest alles jäänud lõhkekehade kahjutuks tegemisega. Aastas on meil 320 kuni 360 väljakutset. Minu rekordiks on kaheksa väljakutset päevas,” lisas mees. Veel tegeleb pommigrupp pommiähvarduste juhtumitega.

„Kui leiate lõhkekeha, siis ei tohi seda mingil juhul puutuda, koht tuleb märgistada ja seejärel helistada telefoninumbril 112 ,” jagas ta õpetussõnu. Veel said huvilised tutvuda ka pommirobotiga.

Valga politseijaoskonna vaneminspektor Heili Mets tutvustas rahvale oma sõpra, politseikoera Draamat. „Saksa lambakoer Draama on viie aastane narkokoer, kaalub 28 kilo ja on võimeline otsima kaheksa erinevat narkoainet,” tutvustas Mets oma sõpra. Seejärel näitas Draama, millised oskused ta omandanud on.

Kohal oli päästeamet ning läbi toreda mängu said lapsed kontrollida oma teadmisi veeohutuse alal. Noortekeskuse noorte eestvõttel oli avatud kohvik, kus pakuti kooke, võileibu, teed ja kohvi. Osta sai ka suhkruvatti ning vahvleid.

Muuseumiöö „Öös on mänge” keskendus sel aastal mängudele. Valga muuseumis pakuti toredaid tegevusi ja programme nii väikestele kui ka suurtele.

Muuseumiööd on Eestis korraldatud 2009. aastast alates Eesti Muuseumiühingu eestvedamisel ja tänaseks juba sadade organisatsioonide toel.

Statistikaameti andmetel külastati 2016. aastal Eesti muuseume kokku 3,5 miljonit korda, mis on 6 protsenti enam kui aasta varem. Statistika kohaselt tehti 2014.aasta muuseumiööl rohkem kui 84 000 külastust, järgmisel aastal, kui programmis oli ligikaudu 170 muuseumi, tehti rohkem kui 110 000 külastust ning 2016. aastal, kui programmis oli 198 muuseumi, tehti rohkem kui 106 000 külastust.

Aasta suurima Eesti muuseume ühendava ettevõtmise teema oli sel korral inspireeritud laste ja noorte kultuuriaastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles