Suvel põhjustavad enim õnnetusi kodutööd ja meelelahutus

Sirje Lemmik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratturid
Jalgratturid Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

SEB Elu- ja Pensionikindlustuse kindlustusstatistikast selgub, et kõige sagedasemad suvised õnnetused juhtuvad kukkumistega mootor- ja  jalgratastelt, aga ka suviste aktiivsete puhkusetegevustega.

Õnnetuste tõttu ollakse töölt eemal keskmiselt 43 päeva ja väljamakstav hüvitis õnnetusjuhtumi korral on keskmiselt 600 euro.

Kindlustaja statistikast selgub, et ligi pooled suvistest kindlustusjuhtumitest on seotud koduste tegevustega, kus remondi-, ehitus- ja aiatööde käigus tuleb tõsta raskusi, kasutada erinevaid tööriistu ning ronida redelitel. Hulganisti õnnetusi on seotud kukkumistega mootor- ja jalgrattalt ning ATV-lt, samuti rulluisutades.

Kolmanda suurema traumade põhjustajana võib välja tuua meelelahutuse ja vaba aja veetmise võimalused- inimesed vigastavad end pallimängudes nii rannas kui muudel suvistel üritustel - batuudil hüpates, liival joostes ja millegi terava otsa astudes. Ka pole erandlikud põletused lahtise tule kasutamisel või tundmatus kohas vette hüppamise tagajärjel saadud vigastused.

Kuigi batuutide suurem ostubuum on möödas, ei kao nendega juhtuvad õnnetused kahjustatistikast. Lastega seotud õnnetustes on esikohal liikumisvahendid nagu rula, rulluisud, rattad, tõukerattad ja nendega kukkumisel saadud traumad. Uute liikumisvahendite lisandudes tekivad kahjustatistikasse ka uued  õnnetused – eelmisel suvel said kindlustajad esimesed teated tasakaaluliikurilt kukkudes saadud luumurdudest ja  põrutustest. Kahjustatistikast jäävad silma veel kukkumised mänguväljakutel ja teemaparkides, veega seotud õnnetused, aga ka vigastused, mis saadud lemmik- ja koduloomadelt.

„Sageli alahinnatakse õnnetuste võimalikke tagajärgi. Meie kahjukäsitluse statistika näitab, et täiskasvanu on õnnetuse tõttu töölt eemal keskmiselt 43 päeva ning keskmine hüvitis, mida kliendile õnnetusjuhtumi tagajärgede leevendamiseks maksame, on 600 eurot. Lastel on ravi kestvus mõnevõrra lühem - 34 päeva ja keskmine hüvitis jääb 250 euro juurde. Kahjude trendi vaadates võib välja tuua, et kümne aastaga on laste keskmine raviaeg pikenenud viis päeva ning keskmine hüvitis suurenenud poolteist korda,“ ütles SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles