Pärandkultuuripäev ootab talgulisi

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK Tellingumäe puhkekoht.
RMK Tellingumäe puhkekoht. Foto: Kadri Pulk

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) on läbi viinud ulatusliku pärandkultuuri kaardistamise. Mis siis täpsemalt on pärandkultuur? Mis selle kaardistamise põhjus on? Kust pärandkultuuri leida, milleks seda kasutada, kas ja kuidas sellega arvestada?

Vastustepäev kõigile neile küsimustele on 27. mail Tellingumäel, kuhu osaluspäevade sarja «Mis on puude taga?» raames oodatakse osalema kõiki pärandihuvilisi. Järjekordne ettevõtmine on ellu kutsutud selleks, et unustuse hõlma vajunud kultuurimärgid uuesti tähelepanu alla tuua.

Meie tänane pärandkultuur on eelmiste põlvkondade tegutsemise jäljed maastikul – taluhoonete asukohad, kiviaiad, vanad metsateed ja kohanimed on levinumad pärandkultuuri objektid. Pärandkultuuri tüübistiku märke tuleb osata enese ümber märgata.

Laupäeval palutakse huvilistel koguneda kell 11 Koiva pärandkultuurirajal Tellingumäe lähedal, kus  räägitakse pärandkultuuri kaardistamisest, pärandkultuuriraja loomisest pärandkultuuri asjatundja eestvõttel. Pärandkultuuri objektidega arvestamisest riigimetsa tegevuste kavandamisel jagab selgitusi RMK Valgamaa metsaülem Risto Sepp.

Tegemist on talgupäevega, kus peale tutvumist objektiga – Koiva pärandkultuurirajaga – on võimalik ka nahk märjaks saada. Talgulised teevad oma kätega valmis jupi laudrada Tellingumäel.

Juba enne lõunat algab loodusvahtidega koos praktiline tegevus Koiva pärandkultuuriraja laudrajalõigu rekonstrueerimisel. Tööd on kavandatud kella kolmeni, mil järgneb mõttevahetus ja pakutakse talgusuppi. Soovi korral saab õhtupoole koos juhendajaga lähemalt tutvuda Koiva pärandkultuurirajaga.

Osalemine harival ja tegusal pärandkultuuripäeval eeldab ilmale ja tegevustele vastavat riietust. Vajalikud tööriistad, töökindad ja talgusupp on vastustepäeva korraldaja poolt. Lisainfot ja ennast talgule kirja panna saab, helistades Tarmo Denksile. Samuti leiab lisainfot RMK kodulehelt.

Pärandkultuuripäev on järjekordne sündmus vastuste- ja osaluspäevade sarjast «Mis on puude taga?», mille käigus tutvustatakse, selgitatakse ja arutletekse üheskoos selle üle, millega RMKs iga päev tegeletakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles