Kohus mõistis 15 inimest tõsistes narkokuritegudes süüdi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootilist ainet GHB on levitatud Eestis tihti taolistes pudelikestes.
Narkootilist ainet GHB on levitatud Eestis tihti taolistes pudelikestes. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Tartu maakohus mõistis esmaspäeval ulatuslikes narkokuritegudes süüdi tosin meest ja kolm naist vanuses 18–38 aastat. Nendest neli oli pärit Valgamaalt ja tegutsesid siinmail aktiivselt.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt tõid kaks meest 2016. aasta suve algusest 210 liitrit ehk suures koguses narkootilist ainet GBL Leedust Eestisse ning müüsid seda siin suurtes kogustes mitmele isikule.

Möödunud aasta 6. oktoobril peeti mõlemad mehed Lõuna ringkonnaprokuratuuri ja Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo narkokuritegude talituse koostöös vahetult pärast piiriületust Pärnumaal kinni ning nende autost leiti 60 liitrit GBLi, mis on algaine korgijoogina tuntud ainele GHB.

Lisaks narkootilise aine Eestisse toonud kahele mehele süüdistas prokuratuur suures koguses narkootiliste ainete omandamises, vahendamises ja edasiandmises veel 13 isikut, kelle süü ka kohtus tõendamist leidis. Samuti sai üks isik süüdistuse väikeses koguses narkootilise aine käitlemises -- tegemist oli prokuratuuri kinnitusel marihuaanaga -- ja üks kehalises väärkohtlemises. Kokku oli süüdistatavate hulgas seega 17 isikut.

Narkokuriteod pandi toime üle Eesti: peamiselt Harju- Tartu- ja Valgamaal. Süüdistatavad omandasid ja müüsid edasi GHB-d, GBL-i, ecstasy tablette, marihuaanat, kokaiini ja amfetamiini. "Süüdi mõistetud isikutest neli on pärit Valgamaalt ning nad tegelesid ka seal GBL ja GHB käitlemise ja edasiandmisega suurtes kogustes,« täpsustas prokuratuuri pressinõunik Kauri Sinkevicius.

Ta lisas, et Valgamaal elanud isikud käitlesid narkootilisi aineid 2015. aastast. GBLi ja GHB käitlemine hoogustus 2016. aasta suvel.

»Muu hulgas käitlesid isikud teisigi aineid. Näiteks Valgamaalt pärit 23aastane Diana andis edasi vähemalt 250 ecstasy-tabletti ja 10 grammi amfetamiini, mitu liitrit GBLi ning suures koguses korgijooki. Kohus mõistis naisele karistuseks 3 aastat 5 kuud ja 25 päeva vangistust, millest kolmeaastase vangistuse kandmisest ta tingimisi vabastati, ülejäänu kandis Diana reaalselt ära eelvangistuses," rääkis Sinkevicius.

Ta lisas, et asi lahenes kokkuleppemenetluses ja süüdi mõisteti kõik 17. Neljale süüdistatavale mõistis kohus täies ulatuses reaalse vangistuse, kõige pikem mõistetud vangistus oli seitse aastat.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Jane Pajuse sõnul on äärmiselt oluline, et kõnealused narkootilised ained enne võimalike traagiliste tagajärgede tekitamist ringlusest kõrvaldati.

"Kui tegemist on nii suurte kogustega, on kahtlemata oht, et narkootilise aine soetanud isikud kahjustavad jäädavalt enda või teiste tervist,« ütles Pajus. »On üllatav, kui hoolimatult suhtuvad inimesed enda ja teiste tervisesse. Tegemist on ju tugevatoimelise lahustiga, mis organismis toimib täpselt samamoodi, nagu seal, kus kasutamiseks ta loodud on," lisas prokurör GBList rääkides.

Sinkecius täpsutas, et muu hulgas kasutatakse seda ainet autopesulates velgedelt pigi eemaldamiseks. "Nii seda kui korgijooki (GHB) tarbiti aga teadlikult – selle saamiseks töödeldi GBLi torupuhastusgraanulitega."

Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juhtivuurija Syrli Siimari sõnul tekitab muret see, et Lõuna-Eestis müüakse korgijooki selle tarvitajatele suurtes kogustes. "Kui mujal Eestis müüakse seda nii-öelda korkidena, siis Lõuna-Eestis liigub seda turul suisa pudelite kaupa.« ütles Siimar.

»Teisalt on kurb tõdeda, et nimetatud kriminaalasjas sai kahtlustuse ka kolm meest, kes mõisteti juba mullu Tartu- ja Valgamaal sama aine suures koguses käitlemises süüdi. Paraku see noortele meestele mingit õppetundi ei andnud ega suunanud neid õigele teele ja nad jätkasid narkootiliste ainete käitlemist," lisas Siimar.

Prokurör Jane Pajuse sõnul menetlus nimetatud kolme noormehe osas jätkub. "Olen veendunud, et korduvalt suurtes kogustes narkootilisi aineid edasiandmise eesmärgil käidelnud isikud tuleb ühiskonnast isoleerida," ütles ta.

Kuritegudega saadud vara asendusnõude täitmise tagamiseks arestiti kriminaalmenetluse käigus süüdistatavate vara, mille hulgas on kolm autot, sularaha, arvuteid ja muid elektroonikaseadmeid. Kokku on süüdistatavatele esitatud nõudeid summas üle 22 000 euro.

Kohtueelse uurimise viis läbi Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo narkokuritegude talitus ja uurimist juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles