Omapäraseid tiivulisi võib kohata ka Valgamaa jõgede ääres

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaldapääsukeste koloonia
Kaldapääsukeste koloonia Foto: Liis Kerberg

Eesti Ornitoloogiaühing (EOÜ) kutsub kõiki linnuhuvilisi sel pesitsushooajal märkama ja kaardistama kaldajärsakutes ja karjääride nõlvades pesitsevaid kaldapääsukesi. Selleks on ühingu kodulehel avatud veebirakendus, kuhu saab kirja panna liigi pesitsusvaatlused ja täpsemad andmed koloonia kohta.

Kaldapääsukeste haudeseltsingute kaardistamise eesmärk on saada uusi teadmisi selle omapärase liigi arvukuse ja leviku kohta Eestis ning kasutada neid kaldapääsukeste elupaigakasutuse ja elupaikade kvaliteedi uuringu läbiviimiseks. Praeguseks on enamik kaldapääsukesi pesitsuskohtadele naasnud, seepärast on kätte jõudnud õige aeg kaardistamisega alustada.

Kaldapääsukese arvukus on meil juba mitu kümnendit langenud ning praeguseks kukkunud 5000 – 10 000 paarini. «Soovime linnuhuviliste ja kaevandajate abiga välja selgitada, millised tegurid mõjutavad meie kaldapääsukeste pesitsusaegset arvukust ja kuidas saaksime selle liigi käekäiku Eestis parandada,» selgitas EOÜ kaldapääsukeste projekti juht Liis Keerberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles