Juhtkiri: Sõit ühest teeservast teise

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix

Praegune valitsus kipub meenutama külameest, kes kõrtsis vägijooki tarbinuna koduteele asunud. Teel on aga mehikese silm kinni vajunud ja hobu astub omapäi, ampsates ühe rohututi vasakust ja teise paremast teeservast. Nii tulebki pea iga nädal teateid seniste plaanide ümbervaatamise kohta.

Kohanemine pidavat olema intelligentsi tunnus, ent igal asjal on piir. Vastavalt riigi poliitika muutumisele peavad end kohandama ka ettevõtjad. See muudab aga majanduskeskkonna ebakindlaks ja mõnigi investeering võib tegemata jääda. Näiteks tõdes üks Läti poepidaja paari kuu eest, et seal on äri kergem ajada kui Eestis, kuna aktsiisitõusud on juba aastaid ette teada.

Hea näide maksumuudatuste seotusest investeerimisplaanidega on pärit eelmise valitsuse võimuloleku ajast. Kui Taavi Rõivase valitsus oli teatanud kavast tõsta majutusasutuste käibemaksu 9 protsendilt 14-le, teatas kunagi ka ise valitsust juhtinud ettevõtja Tiit Vähi, et selle plaani valguses pandi 10 miljoni eurone investeerimisprojekt Pühajärve puhkekodus seisma. Maksutõusu siiski ei tulnud ja teadaolevalt on projektilt taas ka tolm pühitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles