Valgamaa rahvas peab oma laulu- ja tantsupidu Tõrvas

Eeva Nugis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa tantsupidu Valga keskstaadionil.
Valgamaa tantsupidu Valga keskstaadionil. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaal on traditsioon, et suurüritused liiguvad aastast aastasse karussellina mööda maakonna suuremaid tõmbekeskuseid, kaasates korraldamisse kohalikke asjatundjaid ja oma ala spetsialiste. Nüüd on järg Tõrva käes.

Tänavune laulu- ja tantsupidu kannab pealkirja «Nii me elame», kus lavastajateks kõik Valgamaa tantsurühmade juhendajad ja kooride dirigendid. Peo üldjuhid on Valdeko Kalamees, Imbi Umbleja ja Ulvi Riitsalu. Peotule süütab maavanem Margus Lepik.

Valgamaa laulu- ja tantsupeo logo aitasid kujundada Tõrva gümnaasiumi lapsed Grete-Lisette Gulbis, Ly Johanson ja Agnes Põldma ning nende saadud mõtetest visandas idee kokku Riin Lepik.

Peol osaleb 83 kollektiivi 1250 osalejaga. Külalisesinejatena saab Tõrva gümnaasiumi staadionil näha võimlemisklubi Janika ja tantsurühma Rannu Kati Tartumaalt. Tantsurühmad Suistle Säbulise ja Tantsutosin tulevad Viljandimaalt ning tantsuansambel Sõprus Tallinnast.

Kavas on kokku 31 numbrit: 20 tantsu, kaheksa laulu ja kaks võimlemiskava. Etteastete seas on ka 12. noorte laulu- ja tantsupeo repertuaari. Peo lõpuloos «Isamaa ilu hoieldes» saavad staadionimurul kokku nii tantsijad kui lauljad.

Valgamaa tantsupeo üldjuhte abistavad liigijuhid Airi Laine, Marianne Trompe, Heli Veerme, Kaire Ojavee, Tiina Kukk, Ain Veebel, Maria Sikk, Inna Kallas ja Anne Jaakson. Dirigeerivad Sirje Päss, Margit Aigro, Eve Eljand, Maie Kala ja Merle Soonberg. Lisaks on peol suur osa kanda veel 52 tantsujuhil ja dirigendil.

Imelise peo taga on tantsijad, liigijuhid oma abilistega, toetajad ning kindlasti ka kõik külalised, kes pidu vaatama tulevad. Vaatajatele teadmiseks: pidu toimub iga ilmaga, sest just nii me elame siin Valgamaa imelisel maastikul muutuval ajal, üheskoos üksteisele toeks olles ja esinejaid innustades.

Valgamaa laulu- ja tantsupeoga samal ajal on staadionil ka käsitöölaat, kuhu oodatakse eelkõige kohalikke käsitöömeistreid oma toodangut pakkuma. Laadalised on staadionile oodatud alates kella kümnest hommikul.

Oma toetava õla peo korraldamisele panevad alla Tõrva linnavalitsus, Valgamaa Omavalitsuste Liit, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Valgamaa ekspertgrupp, rahvakultuuri keskus, Kaitseliidu Valgamaa malev, Jüri Salu, Arvo Lokko, Romet Piller, Kadi Lääts, Gertrud Aasaroht, Ilmo Tamm ja paljud teised.

Pidu algab 27. mail kell 18 Tõrva gümnaasiumi staadionil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles