Räämas mõisast saab rahvusvaheline külalistemaja

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõigest aasta eest oleks võinud Pokardi lossi pidada lammutamise vääriliseks. Nüüdseks meenutab see iga mööduva päevaga üha rohkem oma algupärast välimust.
Kõigest aasta eest oleks võinud Pokardi lossi pidada lammutamise vääriliseks. Nüüdseks meenutab see iga mööduva päevaga üha rohkem oma algupärast välimust. Foto: Taavi Niittee/Valgamaalane

Helme vallas Pokardi paisjärve kaldal aastaid elamiskõlbmatuna seisnud mõisahoone on Küprose ärimehest omaniku käe all saanud uue hingamise. Peagi peaks sellest valmima majutuspaik väliskülalistele.

Kohalike suus lihtsalt Pokardi lossina tuntud kunagise mõisa peahoone ehitati 1870. aastal. Teiste hulgas traagilise saatusega kindralmajor Aleksander Jaaksonile kuulunud hoone leidis Nõukogude ajal kasutust lastekodu ja kunagise Helme sanatoorse internaatkooli abihoonena.

Pärast Eesti iseseisvumist ehitati kahekorruseline hoone ümber korterelamuks ning selles tegutses pikki aastaid kauplus. Hiljem, kui hoone varisemisohtlikuks kuulutati, läks pealtnäha lootusetus seisus maja erakätesse, kuhu see jäi muutumatul kujul aastateks.

Kuigi mõisahoone ei ole muinsuskaitse all, on selle omanik võtnud nõuks taastada
Kuigi mõisahoone ei ole muinsuskaitse all, on selle omanik võtnud nõuks taastada Foto: Allikas: Nicos Kounnas

Algupärane kuju

Viimaks ostis üha langeva hinnaga müügis olnud lossi Küproselt pärit ärimees Nicos Kounnas, kes asus seda eelmise aasta juunis restaureerima. «Minu naine, kes on pärit Tartust, nägi paari aasta eest müügikuulutust ning armus sellesse majja,» rääkis Küprosel ja Londonis mitut hotelli omav Kounnas toona maja ostmise tagamaadest.

Algselt pidas mees plaani majast peresuvila ehitada, kuid nüüdseks on tal lennukam idee. «Mõisat hakatakse kasutama ärilistel eesmärkidel: sellest saab peatuspaik peamiselt Suurbritanniast tulnud külaliste jaoks,» rääkis Kounnas, täpsustades, et just Suurbritannias on tal enim turundussidemeid.

Kounnase sõnul on nüüdseks taastatud kõik häärberi põrandad, siseseinad, aknad ja hoonele on ehitatud uus katus. Lisaks on maja serva kerkimas maakividest laotud vundamendiga veranda. Sellega on mees lubanud taastada hoone algupärase kuju ning ta loodab, et aasta lõpuks on ta juba valmis külalisi vastu võtma.

Lisaks mõisahoonele ostis ärimees hiljuti kõrval asuva maatüki. Ideed, mida tal sellega kavas ette võtta on, pidas mees aga veel liialt tooreks, et sellest lähemalt rääkida.

Visioonidele piiranguid pole

Helme vallavanema Tarmo Tamme sõnul on nad lossi omanikuga kohtunud vaid korra: 2014. aasta augustis, kui hoonele taotleti ehitusluba. «Siiani on töid tegevate ettevõtetega kõik sujunud. Kuigi restaureeritaval hoonel on omajagu vanust, ei ole hoone muinsuskaitse all, mis annab maja korrastamisele ja omaniku visioonidele tunduvalt vabamad võimalused,» sõnas Tamm.

Praegu olevat nii valla kui hoone omaniku ainus murekoht maja vee- ja kanalisatsioonisüsteemi lahendus. Samuti seadvat mõningaid piiranguid hoone vahetus läheduses asuv Tikste ürgoru maastikukaitseala, mille puhul tuleb vajalikud kooskõlastused saada keskkonnaametilt.

Ka vallavanemale teadaolevalt oli omaniku esialgne soov hoone korrastada eeskätt oma pere ja lähikondlaste puhkuse veetmise paigaks. «See, kas tulevikus saab sellest avalik majutusasutus kõigi soovijate tarvis, on ikkagi omaniku otsustada. Kindlasti toovad aga järgnevad aastad tänu sellele rohkem rahvusvahelisust eeskätt väiksesse Pokardi kogukonda, aga ka tulevasse uude Tõrva valda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles