Juubelipidustused jõuavad haripunkti

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga muusikakooli kollektiiv 2017
Valga muusikakooli kollektiiv 2017 Foto: Hele Heletäht

Valga muusikakool tähistab 2017. aastal pidulike kontsertidega linna kontserdisaalides kooli 95. aastapäeva. Koolis on selle aja jooksul üles kasvanud mitu põlvkonda muusikuid ja muusika austajaid.

Kool asutati 1922. aastal. Õppetöö algas Säde seltsi – nüüd Valga muuseumi – majas seitsme õpetaja ja 85 õpilasega kolmel erialal. Aegade jooksul on muusikakool tegutsenud õige mitmes kohas. Majas Vabaduse tänaval asus kool 1940. aastast.

Selle kohta, kas, millal ja kus järgnevatel sõja-aastatel Valgas muusikaharidust anti, on andmed puudulikud. Pärast sõda tegutses muusikakool Valga gümnaasiumis (1949–1966). Praeguses majas asub muusikakool alates 1966. aastast.

Valga muusikakooli aastatepikkused tegemised on jätnud jälje nii Valgamaa kui kogu Eesti kultuurilukku. Siin on oma esmase muusikahariduse saanud mitmed tuntud heliloojad, interpreedid ja muusikapedagoogid.

Kooli õpilaste hulka on teiste hulgas kuulunud viiuldaja Alfred Pisuke, laulja Els Vaarman, kontsertmeister Tekla Koha, muusikaõpetajad Linda Saul ja Helju Tauk, helilooja Piret Rips Laul, džässmuusikud Raul Sööt, Karmen Rõivassepp ja Kirke Karja ning pärimusmuusik Margus Põldsepp.

Juubeliaasta puhul paigutatakse reedel, 9. juunil Valga muusikakooli kasvandike, pedagoogi ja pianisti Heljo Sepa ning ERSO kunagise peadirigendi Peeter Lilje kodumajadele Valgas mälestustahvlid.

Valga muusikakoolis õpib eri õppesuundadel, -tasemetel ja erialadel 223 õpilast. Personal on 40-liikmeline, neist 32 on õpetajad, kellest 18 omakorda kooli vilistlased. Juubelipidustused kestavad läbi kogu 2017. aasta, neist suuremad leiavad aset kaksiklinna Valga-Valka festivali ajal 10.–11. juunil. 10. juunil on koolis alates kella 10st uksed avatud.

Laupäeval leiab aset sünnipäevakontsert Jaani kirikus, kus tähistatakse Valga linna 433. ja Valga muusikakooli 95. sünnipäeva ning antakse üle Valga linna aukodaniku tiitel. Esinevad muusikakooli endised ja praegused õpilased ja õpetajad ning külalisesinejad Valka muusikakoolist

Kell 14–16.30 tegutseb muusikakoolis muusikaliste maiuspalade kohvik, kus on välja pandud fotomaterjal kooli ajaloost ning vabale lavale on esinema oodatud kooli vilistlased ja õpetajad. Samal ajal on kooli hoovis pillilaat, kuhu on muusikainstrumente ja tarvikuid ostma ja müüma oodatud kõik huvilised.

Õhtul on kontsertaktus kultuurikeskuses. Esinevad kooli vilistlased, õpilased ja õpetajad ning tunnustatud tšellokvartett C-Jam, kes annab koolile üle oma kingituse: kaks uut pilli avatava tšelloeriala toetuseks. Kontserdile järgneb meeleolukas sünnipäevapidu, kuhu kutsutud hulk teenekaid õpetajaid, kooli toetajaid, sõpru ning koostööpartnereid.

Pühapäeval leiab aga kultuurikeskuses aset Liivimaa noorteorkestri kontsert, kus esinevad muusikakooli õpilased. Orkestri esinemine paneb punkti ka Valga-Valka festivalile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles