Massiliselt saabuvad rändlinnud kogunevad teede äärde

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldnokad.
Kuldnokad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viimastel päevadel on lumi jõudsalt sulanud ja toonud kohale suurel hulgal rändlinde. Lume sulamine on silmatorkavalt kiire olnud just eeskätt maanteepervedes ja nende vahetus läheduses, seega kogunevad ka linnuparved enamasti just sinna toitu otsima. Seega tasuks autojuhtidel teedel linde märgates olla tähelepanelik.

«Laupäeva öösel vastu pühapäeva saabusid massiliselt metsvindid ja rästad, oluliselt täienesid juba varem saabunud kiivitajate, põldlõokeste ja kuldnokkade seltskonnad,» ütles keskkonnaameti looduskaitse bioloog Ivar Ojaste.

Nii võis pühapäeval mitmete oluliste maanteede ääres märgata sadadesse või isegi tuhandetesse lindudesse küündivaid linnuparvi, eeskätt metsvinte. Samas võis märgata ka auto alla jäänud lindude laipu, mis omakorda meelitavad ligi rebaseid, kährikuid ja röövlinde.

Keskkonnaamet palub autojuhtidel olla tähelepanelik ning vajadusel vähendada kiirust, et tagada lindudele ohutu põgenemine. Kuna kevadilmad on muutlikud, siis iga ilmamuutus külmema ja (lume)sajusema ilma poole võib kaasa tuua lindude massilise kogunemise maanteedele. Sellistel puhkudel sõltub tuhandete lindude elu just autojuhtide tähelepanelikkusest.

Lindude maanteedele kogunemise oht lõpeb, kui temperatuur lõplikult plusspoolele jääb ja suurem lumi väljadelt ja metsadest sulab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles