Tublisid looduskaitsjaid tunnustatakse taas looduskaitsemärgiga

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühajärve sõjatamm.
Pühajärve sõjatamm. Foto: Arhiiv / Valgamaalane

Keskkonnaministeerium ootab ettepanekuid Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia ja Eesti looduskaitse märgi kandidaatide osas.

«Eesti looduskaitset on läbi aegade kandnud isiksused, kel olnud kindel visioon looduskaitsest ning võime oma visiooni ellu viia. Nende tegevus on olnud nähtav ja see on mõjutanud Eesti looduskaitse arengut,» märkis keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialist Piret Palm. «Seda tegevust on hinnatud ning tunnustatud looduskaitsemärgiga,» täpsustas ta.

Eesti looduskaitse mullusel juubeliaastal hakati looduskaitsemärki tunnustusena märkimisväärse tegevuse eest looduskaitses taas välja andma.

Uus märk on tammelehe kujuline. Kujunduse autor on kunstnik Julia Maria Künnap, märgil on kolm järku.

Noore looduskaitsja märk antakse kuni 26aastasele looduskaitsealases tegevuses ja loodushariduslikel konkurssidel silmapaistnule. Aastas antakse välja kuni 30 noore looduskaitsja märki.

Hõbemärk antakse aastas välja kuni viiele loodusväärtuste kaitsel, looduse uurimisel ja loodusalaste teadmiste levitamisel üleriigiliselt silma paistnule.

Kuldmärk antakse koos Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemiaga pikaajalise väljapaistva looduskaitselise tegevuse eest. Looduskaitsepreemiat on keskkonnaministeerium ja tema eelkäija välja andnud juba alates 1989. aastast.

Ettepanekuid tänavuse Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia ning Eesti looduskaitse märgi kandidaatide osas oodatakse hiljemalt 15. aprilliks 2011 ning noore looduskaitsja märgi kandidaatide osas hiljemalt 25. aprilliks 2011 aadressil: keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakond, Narva mnt 7a, 15172 Tallinn.

Eesti Vabariigi esimesed looduskaitsemärgid anti Loodushoiu Nõukogu otsusega välja 1940. aasta kevadel. Märgi saajate seas olid sellised Eesti looduskaitse rajajad nagu Teodor Lippmaa, Andres Mathiesen, Gustav Vilbaste, Mihkel Härms, Peeter Päts ja Artur Toom.

Hiljem on märgi saanud näiteks Eerik Kumari, Endel Varep, Jaan Eilart, Herbert Viiding ja Malev Margus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles