Festival tähistab nelja juubelit korraga

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leigo järvemuusika 2016
Leigo järvemuusika 2016 Foto: Rein Säinas/Valgamaalane

Leigo järvemuusika festival tähistab 4. ja 5. augustil Valgamaal Palupera vallas Lõuna-Eesti kauni looduse keskel 20. juubeliaastat koos traditsiooniks saanud võimsa valguse- ja tuleetendusega. Selleaastase festivaliga tähistatakse ühtlasi maestro Neeme Järvi 80. sünnipäeva, mis kulmineerub ERSO suurejoonelise kontserdiga.

Muusika, looduse ja valguse harmoonias toimuv vaatemäng on 2015. aastast pühendatud ainult klassikalisele muusikale. «Sel aastal on tegu väga mitme juubeli ühise tähistamisega – Leigo 20, Neeme Järvi 80 ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester 90. Ka Eesti Vabariigi juubeli algus kajastub selle aasta kavas,» rääkis Leigo Järvemuusika selleaastase programmi üks koostajatest, Marius Järvi.

Avapäeva tipphetked on korraldajate sõnul festivaliorkestri ja kammerkoori Voces Musicales esitamisele kuuluv Arvo Pärdi ning Pēteris Vasksi kaasaegne looming. Festivaliorkestri looja Risto Joosti kutsel dirigeerib õhtut rahvusvaheliselt hinnatud Läti noor dirigent Ainars Rubikis. Selle aasta kavas on uuendusena mõlemal päeval ka üks lastele suunatud kontsert, kus tuleb ettekandele Camille Saint-Saëns’i kuulus «Loomade karneval».

Festivali teisele päevale, mis on pühendatud maestro Neeme Järvile, annab uhke lõpuakordi Eesti Riiklik Sümfooniaorkester dirigent Neeme Järvi juhatamisel. ERSO esituses saab kuulda M. Bruchi 1. viiulikontserti, kus esiviiul on Miina Järvi. Päeva lõpetab F. Schuberti 9. sümfoonia, millega omakorda tähistatakse väärika ajalooga päevalehe Postimees 160. juubelit.

«Leigo Järvemuusikat võib pidada maailmas ainulaadseks sündmuseks, mis annab vaatajale väga tugeva, unikaalse emotsiooni. Meie arvukad väliskülalised on olnud lummatud imelisest vaatemängust koos kauni muusikaga,» kinnitas Marius Järvi .

Leigo Järvemuusika on 1998. aastal alguse saanud unikaalne üritus, mis kombineerib klassikalise muusika suurejoonelise valgus- ja tuleetendusega maalilisel järvemaastikul Lõuna-Eestis.

Festivalile pani aluse Tõnu Tamm, kelle unistus oli tuua kaunis muusika vaba looduse keskkonda. Leigo Järvemuusika missioon on populariseerida klassikalist muusikat ning pakkuda külastajatele unustamatut emotsiooni muusikalise elamuse ja ainulaadse valgusetendusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles