Rändlustasud kaovad 15. juunist

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaal saab odavamalt telefoni kasutada.
Välismaal saab odavamalt telefoni kasutada. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Euroopa Liidus jõustub 15. juunil uus rändlusteenuste regulatsioon, mis sätestab hinnad mobiiltelefoniteenuste kasutamisele välismaal olles. Uue regulatsiooni kohaselt langevad oluliselt mobiilside rändlusteenuste jaehinnad Euroopa Liidus, lisaks ka Norras, Liechtensteinis ja Islandil.

Maksimaalselt lubatud hinnad rändluskõnele on 3,8 senti minut (hinnalangus poolteist korda), rändlussõnumile 1,2 senti SMS (hinnalangus kaks korda) ja andmeside rändlusteenusele 9,24 eurot gigabaidi kohta (hinnalangus kuus korda).

Tarbijad saavad valida omale sobiva mobiilsideteenuste paketi, mis võimaldab neil Euroopa Liidus ja samuti Norras, Liechtensteinis ja Islandil reisides helistada ja saata sõnumeid samadel tingimustel kui Eestis ehk ilma lisatasu maksmata.

Andmesidet saab rändluses kasutada mõnevõrra piiratud mahuga võrreldes Eesti-sisese mahuga, kuid samuti ilma lisatasu maksmata. Samas on selliste pakettide riigisisene kuutasu üldjuhul natuke kallim kui pakettidel, kus peab tasuma rändlusteenuste kasutamise lisatasu.

Tarbija peaks ise hindama, milline mobiilsideteenuste pakett on talle kõige sobivam. Juhul kui reisitakse palju, on mõistlik valida uus pakett, kus on rändlusteenused samadel tingimustel kui Eestis. Kui aga reisimist on vähe, võiks jääda pigem paketi juurde, kus rändlusteenusele rakendub lisatasu, mis on aga võrreldes varasemaga oluliselt madalam. Erinevad mobiilside operaatorid pakuvad erineva hinna struktuuriga sideteenuste pakette.

Tarbijate teavitamine rändlusteenuse hindadest välisriiki saabumisel jääb samaks nagu praegu. Välisriiki sisenemisel peab operaator saatma SMSi ning teavitama väljahelistatud ja vastuvõetud kõnede, SMSide ning interneti kasutamise hindadest riigis, kuhu on sisenetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles