Alaealise töölevõtmiseks ei pea enam taotlema luba

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööinspektsioon kontrolltoiminguid teostamas. Foto on illustratiivne.
Tööinspektsioon kontrolltoiminguid teostamas. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Juulist jõustuvad töölepingu seaduse muudatused ning tööinspektsioonilt ei pea enam taotlema eraldi luba alla 15aastase töölevõtmiseks. Tööandja peab küsima lapsevanema nõusolekut ning sisestama andmed töötamise registrisse kümme päeva enne lapse tööleasumist.

7–14aastase lapse kohta tuleb töötamise registrisse kande tegemisel sisestada märkuste lahtrisse andmed alaealise seadusliku esindaja nõusoleku, alaealise töötingimuste, sealhulgas töö tegemise koha ja töökohustuste, ning koolikohustuse kohta. Mõistlik on lisada juurde ka tööandja kontaktisik, kellega inspektor saaks vajadusel ühendust võtta. See muudab menetluse sujuvamaks.

Töötamise registrit haldab maksu-ja tolliamet, kes edastab andmed registreeritud alaealise kohta tööinspektsioonile. Tööinspektor kontrollib kümne tööpäeva jooksul, et tegemist poleks keelatud tööga ning alaealise töötingimused oleksid kooskõlas seaduse nõuetega. Inspektor võib tööandja esindajaga ühendust võtta ning küsida täiendavat informatsiooni.

Kui kümme tööpäeva möödub ning inspektor pole ühendust võtnud ega keelduvat otsust teatavaks teinud, saab eeldada, et inspektor on nõusoleku andnud ja lapse võib tööle lubada.

Kui alla 15aastane asub tööle enne 1. juulit, on selleks jätkuvalt vaja tööinspektsiooni luba. Juulini kehtiv taotluse vorm on kättesaadav inspektsiooni kodulehel. Samast leiab ka täpsema selgituse alaealise tööle võtmiseks vajaliku nõusoleku taotlemise korra kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles