Jaaniöö tuleb ilmselt jahe, jaanipäev aga vihmane

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2AE:JAANIP
2AE:JAANIP Foto: ANDRUS EESMAA/JT/SCANPIX

Neljapäeval jääb madalrõhkkond Eesti ilmateenistuse teatel Venemaa põhjaosa kohale tiirlema ja selle edelaserv ulatub üle Läänemere. Öö hakul on üksikuid vihmahooge, keskööks pilved hõrenevad ja saju võimalus on väike.

Hommikul lisandub kiirelt rünksajupilvi ja päeval on hoovihma tõenäosus kõikjal suur, Ida-Eestis pole välistatud ka äike. Puhub tugev loode- ja läänetuul, puhanguid on 14 m/s. Õhutemperatuur on öösel 7..12°C, saarte rannikul paar kraadi enam, päeval 14..18°C.

Jaanilaupäevaks madalrõhkkond eemaldub ja nõrga kõrgrõhuvööndi all on meie ilm suurema sajuta. Pole aga välistatud, et mõni üksik pilverünk lühiajalise vihmahoo poetab, suurem on võimalus Eesti kirde- või kagunurgas. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Öösel langeb minimaalne õhutemperatuur 5..6, meretuulega rannikul kuni 14°C-ni, päeval tõuseb Põhja-Eestis 15°C ümbrusse, lõunapoolsetes maakondades 20°C alla.

Jaaniööl kõrgrõhuhari eemaldub, sest Skandinaaviasse jõuab uus madalrõhkkond ja selle pilveserv laieneb üle Läänemere. Mandril on jaaniöö sajuta, öö hakul veel ka saartel. Vastu hommikut jõuab aga vihm Saaremaale ja sealt edasi Liivi lahele ning ka Hiiumaale. Tuul pöördub lõunakaarde, aga on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuuri miinimumid langevad 4..8°C-ni, rannikul on sooja kuni 14°C.

Päeva jooksul madalrõhkkonna mõju suureneb ja sadu laieneb. Ennelõuna on idapoolsetes maakondades veel sajuta, õhtuks jõuab vihm ka Peipsi äärde. Tuul puhub lõunakaarest ja on mõõdukas. Õhutemperatuur tõuseb 14..17°C-ni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles