Käibele tuleb kaheeurone mälestusmünt

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2-eurosed mündid. Foto on illustratiivne.
2-eurosed mündid. Foto on illustratiivne. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Esmaspäeval, 26. juunil esitleb Eesti Pank noorte maapäeva kogunemisel Toompea lossi Valges saalis erikujundusega kaheeurost käibemünti, mis on pühendatud Eesti iseseisvumisele eelnenud sündmustele. Mündid tulevad käibele ja neid saab e-poest soetada alates 26. juuni kella 14st.

26. juunil 1917 ilmus Tallinna Teatajas määrus kubermangu maanõukogu valimise asjas, mis sätestas Eestimaa Kubermangu Ajutise Maanõukogu ehk maapäeva valimise korra, olulised kuupäevad ja muud üksikasjad. Täpselt sada aastat hiljem kogunevad sel päeval esimest korda Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamise käigus õpilased, kes kandideerivad noorte maapäeva saadikuteks.

«Eesti Pangal on suur au esitleda kaheeurost käibemünti moorte maapäeva esmakordsel kogunemisel. Maapäeva valimised ja selle otsused olid eeldus selleks, et Eesti sai 24. veebruaril 1918 iseseisvaks vabariigiks. Mündi esitlemisega 26. juunil ühendame sümboolselt eri põlvkonnad, ajaloo ja tänapäeva – täpselt nii, nagu teeb seda ka mälestusmündi rahvusliku külje kujundus,» ütles Eesti Panga president Ardo Hansson.

Eesti iseseisvumisele eelnenud sündmustele pühendatud mündil on kujutatud tammelehed ja raagus tammeoksad ning looklevlõikes tammetüvi. Looklev tammepuu sümboliseerib Eesti teed iseseisvusele, raagus tammeoksad viitavad 1917. aastale ning tammelehed sümboliseerivad tugevust, saavutusi ja pikaealisust. Tammelehed on kujutatud ka Eesti Vabariigi suurel riigivapil. Mündi on kujundanud Jaan Meristo.

2eurone mälestusmünt on erikujundusega käibemünt, mille ühine külg on tavapärane, kuid rahvuslikul küljel on teemakohane erikujundus. Mündi tiraaž on 1,5 miljonit. Sellest 10 000 münti on pakendatud meenetootena mündikaardiks, mille hind on 7 eurot. Mündid on vermitud Leedu Rahapajas ja mündikaardid on valmistanud Poola ettevõte Kurowski Group Sp. z o.o.

Eesti Pank hakkab münte pankadele väljastama alates 26. juunist. Pärast seda kuupäeva jõuavad mündid jaekaubanduse kaudu ka ringlusse. Eesti Panga e-poest on võimalik münte ja mündikaarte osta alates 26. juuni kella 14st ja muuseumipoes alates 27. juunist. 

Mündikaart jõuab 27. juunil müügile ka Eesti Posti nendesse postkontoritesse, kus müüakse Eesti Panga meenemünte ja meenetooteid. Postkontorid üksikuid münte ega tropse ei müü.

Mündikaarte saab üks ostja korraga osta 10. Münte ega mündikaarte broneerida ei saa. Mälestusmüntide soetamisel koguselisi piiranguid ei ole. Üksikuid münte ja üksikuid tropse saab soetada müntide nimiväärtuse hinnaga, kuid suuremate koguste puhul lisandub teenustasu vastavalt müntide kaalule. Eesti Pank jätab endale õiguse müügipiiranguid vastavalt nõudlusele muuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles