Juhtkiri: Kena tava väärib jätkamist

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Palju ilusaid tavasid on praegu Eestis jäänud või jäämas haldusreformi tõmbetuultesse. Seetõttu pole päris selge, kas neile jagub eluõigust ka pärast seda, kui seniste väiksemate omavalitsuste asemele tekivad liitumiste tulemusena suuremad. Eriti segane on olukord siis, kui muudatused ületavad ka maakondade piire, nagu näiteks praeguse Palupera valla jagunemine kaheks Valga- ja Tartumaa vahel.

Üht-teist on siiski juba paika loksunud. Näiteks koondub kogu haridusjärelevalve läbiviimine 1. septembrist haridus- ja teadusministeeriumi. Riiklike eksamite, tasemetööde ja uuringute korraldamisega ning lõpudokumentide plankide ja medalite koolidesse toimetamisega seotud ülesanded võtab üle SA Innove. Selgunud on seegi, et abielusid saab reformi järel registreerida kõigis maakonnakeskustes.

Päris selge pole veel see, mis saab tuleval aastal kodukaunistamise konkursist. Tegu on kena tavaga, mille kutsusid ellu tollased riigijuhid eesotsas Konstantin Pätsiga juba 1930. aastate keskpaigas ja millele andis uue hoo 1997. aastal president Lennart Meri. Tahaks väga loota, et haldusreformi tuuled seda traditsiooni ajaloo prügikasti ei lennuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles