Eelnõu leevendab veredoonorluse nõudeid reisisellidele

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereannetaja Pärnus.
Vereannetaja Pärnus. Foto: Gertrud Alatare /PÄRNU POSTIMEE/

Verekeskustes käivate doonorite hulga suurendamiseks on sotsiaalministeerium töötanud välja eelnõu, mis võimaldab malaariapiirkonnas viibinud inimestel anda verd juba pool aastat pärast reisi senise aasta asemel, kirjutab BNS.

Määruste muutmiseks tegi ettepaneku Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus, viidates, et malaariapiirkonnas viibinud isikutele rakendub ebamõistlikult karm doonorluse piirang.

Maailma Terviseorganisatsiooni WHO andmeil kuulub malaariaohuga riikide hulka terve rida Aasia, Aafrika, Kesk- ja Lõuna ameerika, Austraalia ja Okeaania ning Kariibi mere riike.

Varem rakendati Eestis Euroopa Nõukogu direktiivist karmimaid nõudeid, mille kohaselt ei tohtinud malaariapiirkonnas viibinud asümptomaatilised isikud verd loovutada 12 kuud peale reisi.

Muudatusega lühendatakse see aeg kuuele kuule. Muudatuse eesmärk on suurendada verekeskustes käivate doonorite hulka ning vähendada doonorite tagasisaatmise protsenti, seisab vereseaduse alusel kehtestatud määruste muutmise eelnõu seletuskirjas.

Samas kehtestab eelnõu nõude, mille kohaselt tuleb verepreparaatide sulatamiseks ja soojendamiseks kasutada ainult kontrollitud seadmeid, sest hooldamata ja kontrollimata seadmed võivad ohustada verekomponentide kvaliteeti.

Eelnõuga täpsustatakse ka verepreparaatide transporti, taaskasutamist ja verekabinetti tagastamist puudutavaid nõudeid, samuti ambulatoorsete patsientide jälgimise nõudeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles