Valimised pakuvad võimalust oma tuleviku suhtes kaasa rääkida (1)

, Valga linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Härk
Kalev Härk Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Olen jälginud USA presidendi valimistekampaaniat viimasel kolmel korral. Viimane neist oli tülgastav: kandidaate ja nende pereliikmeid halvustati ja solvati, valijaid hirmutati ja ähvardati. Võitnud presidendikandidaadi valedest enne ja pärast valituks osutumist on Ameerika suured päevalehed välja andnud lausa erilehekülgi.

Maailma suurim demokraatia üllatas – laulukonkursi võitis poksija, kes ei osanud küll laulda, kuid kes edukalt kõik teised kandidaadid lavalt minema peksis. Samasugust taktikat üritasid kandidaadid ka Belgias ja Prantsusmaal, kuid õnneks euroopalik kultuurikiht seda läbi ei lasknud. Loodan, et nii läheb ka Eestis ja Valgas.

Eestis on kohalike omavalitsuste valimiskampaania alanud. Üldiselt võiks eeldada, et valituks saab parimate lahenduste ja meeskonnaga erakond või nimekiri. Kuid inimesi – seega ka valijaid – ja erinevaid arvamusi on palju, mistõttu on lahkhelid kerged tekkima. Haritud ja tasakaalukad inimesed kasutavad sel juhul lahenduste leidmiseks arutelu võimalikult suure edasi viiva ühisosa leidmiseks.

Seetõttu on valimised Valga inimeste võimalus anda osake oma otsustusõigust neile, kellel ühelt poolt visioon, kuidas Valga areneks kiiresti ja siinsetel inimestel oleks hea ning turvaline olla.

Teisest küljest on oluline, et rahvaesindajad suudavad volikogus teha konstruktiivset koostööd, et asjad liiguks, mitte ei takerduks lõpututesse poliitmängudesse.

Valgal on praegu head ajad. Oleme ühinemas suuremaks ja tugevamaks omavalitsuseks, kus linnapiir ei lahuta enam inimeste võimalusi saada huviharidust ning osaleda kogukondlikes tegevustes. Meie ühine rahakott nii tulude kui kuludega saab olemas suurem, sellega koos tõuseb meie võimekus ja sõnaõigus üle-eestilisel tasandil.

Euroopa Liidu toetuste toel saame välja ehitada Valga vanalinna keskväljaku; Eesti-Läti piiriala, millest saab Valga-Valka ühine linnakeskus ja Vabaduse tänavale mahajäetud hoonete asemel nüüdisaegse koolimaja Priimetsa koolile.

Oma raha eest oleme otsustanud ehitada linnale täiendava spordihoone, gümnaasiumile õpilaskodu ja tänavavalgustuse tänavatele, mis praegu veel pimedad. Kui siia kümnete tänavate remont, mis lähiajal teoks saab, on raske ette kujutada, kas on lähiajaloos olnud sedavõrd mahukate investeeringute perioodi.

Hoog on suur, kuid kindlasti ei ole põhjust uinuvaks rahuloluks. Lisaks mahukale ehitustegevusele tuleb tegeleda üldise elu- ja ettevõtluskeskkonna parandamisega, sealhulgas mainekujundusega. Ettevõtte ellujäämiseks on vaja ühelt poolt edukat müüki ja teiselt poolt maksta konkurentsivõimelist palka, et hoida parimaid töötajaid.

Omavalitsuse ülesanne on luua inimesi ja investoreid ligitõmbav linnaruum ning ettevõtjate osaks jääb pakkuda kaupa ja teenuseid, mis linna raha jätavad. Ettevõtjatega koostöö on vältimatu ja aasta-aastalt muutunud ka üha sisukamaks. Nende soovituste põhjal näiteks rekonstrueerime meie peamiste tööstusalade juurde viivad tänavad ja linnas toimuvad kogu suve läbivalt erinevad üritused.

Valimised on võimalus läbi mõelda, millist Valgat me tahame. Olge ettevaatlikud, et hirmutamise ja viha õhutamise varjus ei saaks valitud inimesed, kellel tegelikult pole ideid ega visiooni. Nõudke igalt kandidaadilt lahendusettepanekuid ja koostöövõimet. Te valite ju neid ja seega on teil õigus nõuda, et nad selgitaks arusaadavalt, mida konkreetselt nad järgmise nelja aasta jooksul ära teevad. Head võimaluste aega kõigile!

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles