Pilleriin tutvustas Gruusias eesti rahvatantsu

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgalased andsid ka väikese kontserdi Gruusia haridusministeeriumi esindajatele eesotsas aseministriga, Akhali Talga kooliperele ja teistele kutsekoolide juhtidele.
Valgalased andsid ka väikese kontserdi Gruusia haridusministeeriumi esindajatele eesotsas aseministriga, Akhali Talga kooliperele ja teistele kutsekoolide juhtidele. Foto: Erakogu

Gruusia on eestlastele eksootiline maa Musta mere idarannikul. Et ilmataat ei hellita Eestimaad suvekuumusega, otsustas MTÜ Pilleriin segarühm otsida juulis sealt suvesooja, tutvuda Gruusia kultuuriga ja näidata grusiinidele eesti rahvatantse, mis erinevad sealsetest väga.

Valga segarühm astus üles rahvusvahelisel folkloorifestivalil «Orange Kobuleti 2017», kus oli esinejaid 14 riigist. Lisaks eestlastele said grusiinid osa USA, Ažerbaidžaani, Armeenia, Türgi, Iraani, Küprose, Kreeka ja Läti rahvakultuuri. «Meie rahvariided pälvisid erakordset tähelepanu. Mitu kollektiivi soovis jäädvustada ennast fotol koos eesti rahvariietega,» rääkis rühma liige Airi Laine.

Kobuleti linn Musta mere rannikul, kus tantsijad peatusid, jättis Valga tantsijatele võluva mulje. «Lisaks festivalile oodati meid tutvuma ka Valgamaa kutseõppekeskuse Gruusia partnerkooliga Akhali Talga, mis samuti Kobuletis. Eestlastele tutvustati kutsehariduse andmise meetodeid selles riigis,» meenutas tantsija Tiivi Rüütel.

Ta lisas, et 13. juuli oli Akhali Talga kooli ajaloos tähtis päev, mil toimus hariduskonverents, kus osalesid riigi haridusministeeriumi ja teiste kutsekoolide esindajad.

«Koolile piduliku päeva puhul oli ka valgalastel võimalus anda väike kontsert Gruusia haridusministeeriumi esindajatele eesotsas aseministriga, teistele kutsekoolide juhtidele ning Akhali Talga kooliperele. Pealtvaatajad vaimustusid ja tänasid omanäolise ning meeleoluka kontserdi eest. Konverentsi ja eestlaste esinemist kajastasid ka kohalik televisioon ning ajakirjandus,» oli Rüütel rõõmus.

Reisi käigus nägid tantsijad ka Gruusia ilusat mitmekesist loodust. «Tutvusime ka piirkondadega, mis turistidele eriti atraktiivseks muudetud, näiteks Tbilisi ja Bathumi oma imelise arhitektuuri ja lummava öise tulesäraga. Samuti käisime piirkondades, kus turiste vähem liigub ja inimesed elavad rahulikus rütmis: tänavatel ja teedel jalutavad vabalt koerad, kassid, lehmad, kitsed, sead. Saime aimu ka eluolust kõrgmäestikus,» rääkis tantsija Merle Liba.

Eestlased on Gruusias väga austatud. Nii langes tantsurahvalegi osaks ääretu külalislahkus ja tähelepanu. Eestlasi kostitati rikkalike toidukordadega, pidulikel koosviibimistel olid olulisel kohal toostid, mis väärtustasid peret, vanemaid, kodumaad ja maailmarahu. Valgalastel õnnestus kuulda ka mitmehäälset gruusia rahvalaulu.

Reis sai teoks Kultuurkapitali Valgamaa ekspertgrupi ja Valga linnavalitsuse toel. MTÜ Pilleriin segarühm on südamest tänulik oma võõrustajale David Mtchedlishvilile perega ning korraldusmeeskonnale kustumatute mälestuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles