Sajad patustanud juhid läbivad koolituse

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Eestis käivitatud koolitussarja on läbinud sajad autoroolist joobnuna tabatud juhid, kellele antud trahvi asemel võimalus end parandada. Enamus koolituse läbinutest ei ole uuesti joobnuna rooli läinud ja peab koolitust elumuutvaks kogemuseks.

2016. aasta algusest pakub politsei koostöös Eesti Liikluskäitumise Arenduskeskusega sõidukiroolis tabatud joobes juhtidele võimalust trahvi maksmise asemel läbida liikluspsühholoogiline koolitus professionaalide käe all.

«Koolituskulud tasub inimene ise, kuid tihti läheb see vähem maksma kui rikkumise eest määratav trahv. Programmi suunatakse ainult valitud juhid. Need, kelle joove jääb vahemikku 0,5-1,49 promilli ja keda pole karistatud viimase viie aasta jooksul kriminaalkorras,» kirjeldas koolituse politseipoolne eestvedaja Peeter Rehema.

Suurema joobega juhtidele abi ei pakuta, sest nende puhul on suure tõenäosusega tegu alkoholisõltuvusega, mille ravimiseks ainult koolitusest ei piisa, vaid vaja on meditsiinilist abi.

Tänavu poole aastaga saadeti Lõuna-Eestis sellele koolitusele 185 inimest, neist 23 Valgamaalt. Osa neist on koolituse juba edukalt läbinud, mõnel koolitus käib, mõni on järjekorras ning üksikud parandusprogrammist omal soovil loobunud ja võtnud selle asemel neile määratud karistuse. «Enamus koolituse läbinud autojuhtidest vanale halvale teele ei lähe, uue rikkumise panevad toime üksikud,» tõdes Rehema.

Ta lisas, et koolituse edu peegeldava statistika kõrval teeb head meelt ka programmis osalenud inimeste tagasiside.

«Ka pool aastat hiljem on helistatud ja tänatud, et andsime võimaluse osaleda koolitusel, mis muutis elu. Ma ütleks, et koolitust võib ju pakkuda, kuid paranemine on ennekõike inimese enda tahte ja oskuste küsimus. Sageli pole tahet, et end muuta, aga enamgi on inimestel puudu oskustest, kuidas öelda »ei« alkoholile või joobes juhtimisele,» nentis Rehema.

Koolitusel tegeletakse inimestega personaalselt ja püütakse leida neile sobivaim kontrollimehhanism alkoholiga ümberkäimisel. Muu hulgas õpetatakse näiteks ka alkomeetrita arvutama, kui suur joove on inimesel erinevate alkoholikoguste tarbimise järel.

Mullu suunati Lõuna-Eestis liikluspsühholoogilisele koolitusele 253 joobes juhti, kellest 177 selle ka edukalt läbis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles