Päästeamet koostas ohutusspikri

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Käes on puhkuste tippaeg. Et õnnetusi ei juhtuks, on päästeamet kokku pannud rea nõuandeid.

Ära jäta lapsi veekogu juures järelvalveta, eriti ohtlikud on tiigid-basseinid, sest kodune õueala tundub turvaline. Samuti räägi ja põhjenda üle reeglid. Väikelaps ei oska veel teha üldistusi ja unustab pea kohe öeldu.

Ujumise abivahendid loovad petliku turvatunde, täispuhutavate kätiste ja ujumisrõngaga suplev laps peab olema vanemate hoolsa järelevalve all. Need võivad rannast eemale kanda või varasema vigastuse tõttu järk-järgult tühjaks minna. Ujumisrõnga puhul on lisaoht lapse tagurpidi keeramine.

Jälgige lapsi lõkke ja grilli läheduses. Tähelepanu peaks pöörama sellele, et lapsed ei läheneks grillile ega mängiks selle läheduses.

Ära jäta lemmiklooma üksi autosse! Seal tõuseb temperatuur kiiresti, eriti päikese käes. Samuti hoia palavatel ilmadel esmaabi andmiseks alati läheduses jahedat vett ja jääkuubikuid. Hea abimees on jahutusvest. Nagu inimestele, tuleks ka koerale paadimatkale või purjeretkele minnes selga panna päästevest. Ujumine on paljudele koertele raske.

Kui satute olema mere ääres, jälgige, et koer ei jooks merevett ega sööks vetikaid – mõlemad võivad tekitada mürgistuse.

Võta metsa kaasa laetud telefon ja enne metsaminekut ütle lähedastele, millal kavatsed tagasi olla ja kuhu suunda lähed. Ära mine metsa läheneva tormi või äikese ajal.

Vaata üle tulekolded, veerand tulekahjudest saab alguse nendest. Kontrolli elektrijuhtmeid ja väldi pikendusjuhtmete ülekoormamist. Tavalistelt on pikendusjuhtmete lubatud võimsus 2500 vatti

Grillimisel ja lõkke tegemisel järgi ohutusnõudeid. Kuni meetrise läbimõõduga lõkke ohutu kaugus on alates 8 meetrit hoonetest ja põlevmaterjali hoiukohtadest, enam kui meetrise läbimõõdu korral arvesta 15 meetriga.  Samuti arvesta naabritega, toss rikub ära mõnegi toreda õhtupooliku. Kindlasti paigalda maamajja või suvilasse suitsuandur.

Päästevestist on kasu ainult seljas. Ümber läinud paadist või jahedas vees hulpides on vesti kättesaamine ja selgapanek pea võimatu. Rääkimata olukorrast, kus inimene vigastatud või teadvuseta.

Veendu laeva ja navigatsiooniseadmete korrasolekus ning kontrolli, kas kaasasolev kütusekogus on piisav, võimalusel võta varukütust.

Veendu päästevarustuse olemasolus, korrasolekus ja vastavuses nõuetele ning anna mereleminekust teada lähedastele – kuhu ja kui kauaks plaanid minna. Ole kaine nii paadiga sõites kui ujuma minnes. VM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles