Akadeemik Jaan Einasto muretseb inimliigi tuleviku pärast

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praktiliselt kõik akadeemik Jaan Einasto koduseinad on täidetud raamaturiiulitega ja kuigi tema astronoomiaalane raamatukogu asub endiselt Tõraveres, pühendub ta ka oma  suvekodus aeg-ajalt teadusprobleemidele.
Praktiliselt kõik akadeemik Jaan Einasto koduseinad on täidetud raamaturiiulitega ja kuigi tema astronoomiaalane raamatukogu asub endiselt Tõraveres, pühendub ta ka oma suvekodus aeg-ajalt teadusprobleemidele. Foto: Taavi Niittee/Valgamaalane

Astronoom Jaan Einasto on maailma teadusringkondades tõeline kuulsus, kes omal ajal avastas esimeste seas oma töögrupiga universumi kärgstruktuuri ja põrkus siiani lahendamata tumeaine probleemiga. Tänu tööle galaktikate tekke ja kosmoloogia valdkonnas kuulub ta nende vähese eestlaste hulka, kes võivad uhkustada endanimelise asteroidiga (11577 Einasto).

Oma suvekodus Helme vallas Egeri järve kaldal, mida külastavad regulaarselt tema kolm last ja seitse lastelast, pole teadlane hoolimata oma kõrgest vanusest lakanud mõtlemast kosmosesügavustele. Lisaks on mehel nii mõndagi öelda teaduse olemuse, uudishimu tähtsuse, jumala hüpoteesi, ebateaduse ohtude ja palju muu kohta.

Mida tähendab, et universum on kärgstruktuuriga?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles