Kakskeelsed lapsed käisid Valgamaal sõnavara arendamas

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Tõrva gümnaasiumi matkarajal.
Lapsed Tõrva gümnaasiumi matkarajal. Foto: Maie Itse

Sel nädalal käisid üheksa eesti kooli õpilased ekskursioonil mööda Eestit, et aktiivõppe käigus oma sõnavara rikastada. Selle käigus külastasid nad ka Valgamaad.
 

MTÜ Lahemaa Looduskooli juhatuse liige Maie Itse kirjutas projekti "Avastame Eestimaad", et lapsed, kes kasvavad kakskeelses kodus, saaksid aktiivõppe meetodil arendada oma eesti keeles suhtlemise oskust.

Esmaspäevast laupäevani külastasid lapsed Eesti eri paiku. Reisil olevate õpilaste kodune keel on kas saksa, inglise, vene või eesti. Enam-vähem saavad kõik lapsed siiski eesti keelest aru. "Eesmärk on, et nad koolis saaksid kirjanduses, loodusainetes ka hakkama. Käisime näiteks kanuuga sõitmas, et mõla ja aer, sellised elementaarsed mõisted. Vaatasime põllul, milline on kaer, oder, rukis," rääkis Itse.

"Olles ise pikka aega koolis töötanud, olen märganud, et viiendas-kuuendas klassis läheb kodus teist keelt kõnelevatel noortel teemast arusaamisega väga raskeks. Nad õpivad läbi pisarate," tõdes Itse Pärnu Postimehele.

Õpilased on pärit üheksast koolist, neist suurem osa Tallinnast ja Harjumaalt. Valgamaal veetsid noored suure osa ajast. Giidid tutvustasid noortele Taageperat, Helmet ja Tõrvat, neist viimases tehti kohvikus Läti saatkond ka lõunapeatus. Tutvuti Tõrva gümnaasiumi matkarajaga ja erilist rõõmu valmistas õpilastele hüppetorn.

Põgus peatus tehti ka Jõgevestel, kus võrdväärselt üllatasid nii Barclay de Tolly mausoleum kui selle juures olev sõjakoledusi meenutav ühishaud. Samuti külastasid noored Sangastet ja mõisakooli Aakres. "Meeldivate emotsioonide pagas, mis Valgamaalt kaasa võetakse mõjutab kindlasti selle piirkonna taaskülastust," lausus Itse.

Projekti üks eesmärkidest oli tutvuda ka Karula rahvuspargiga, kus kahel ööl ööbis seltskond Võrumaal Ähijärvel asuvas külastuskeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles