Arvamus: Valimisvõitlus ja sotsiaaltöö tuleks lahus hoida

, MTÜ Valga Abikeskus juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teresa Sale
Teresa Sale Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui vanglast vabanenute tugikeskuse mõte sedavõrd jõuliselt jalge alla trambiti ja ma mitmete selgituste järel MTÜ nimel lepingut ei allkirjastanud, mõtlesin ise allkirjakampaania eestvedajate kombel, et teema võiks olla ammendunud. Ennekõike soovisin Lembitu 2 maja töötajaid ja ka kliente kaitsta. Motopoisidki olid ärevusse aetud, sest Keskerakonna esindajad nõudsid kogu maja kinnipanekut.

Alar Nääme arvamuslugu, mis ilmus 20. juuli Valgamaalases, võttis aga teema taas üles. Kuna keerleme juba korduvalt selgitatud argumentide ümber, siis jääb mulje, et tegemist on hoopis ühe erakonna valimiskampaaniaga.

Asjaolu, et see kõik toimub sotsiaalabi vajava sihtrühma ümber, teeb olukorra eriti hapuks. Eksperdiks on astunud inimesed, kellel pole vastavat ettevalmistust ega vähimatki aimu, kellega ja kuidas sotsiaaltööd tuleb teha. Sotsiaaltöö meetodid on samasugune teadus kui arstiteadus ja me üldiselt ei lähe arste õpetama, kuidas ja keda ravida. Ammugi ei kirjuta me sellest kuumal poliithooajal artikleid.

Sotsiaalpoliitika on küll poliitiku pärusmaa, kuid peaministri erakonna esindajale ei sobiks üht Valga mittetulundusühingut ja linnapead süüdistada riigi kriminaalpoliitika elluviimises. Paratamatult kütavad teemasse valimiste hõngu pidevad viited linnapea repliikidele, et asjaga minnakse edasi pärast valimisi.

Erinevalt minust pole Alar Nääme ühelgi teemakohtumisel osalenud ning tema väited põhinevad ilmselt mõne kohalolnu väärkuuldul. Tegelikult andis linnapea Kalev Härk soovituse justiitsministeeriumi esindajatele tegeleda kõnealuse teemaga edasi pärast valimisi.

See ei puudutanud üldse Valga linna, vaid hõlmas kogu Lõuna-Eesti piirkonda, kus praeguseks on ainukesena Eestis hange kaks korda läbi kukkunud. See viitab, et elame väga konservatiivses piirkonnas ja mina ei võta endale õigust öelda, kas see on hea või halb.

Kogukonna eestvedajaks pürgivad inimesed peaksid väljaöeldu suhtes tunduvalt vastutustundlikumad olema.

Lausa piinlik oli, kui allkirjakogujate esindajad häälekalt naerma pahvatasid Lootuse külast Valka kogemusi jagama tulnud eksvangi ütlemise peale, et tal läheb Jumala abiga hästi. Kas usk ei võiks jääda puutumatuks? Kirikus käite teiegi.

Mitmed uuringud on tõestanud vanglajärgsete programmide olulisust uute kuritegude ennetamiseks. Mujal riikides, kus sotsiaalprogrammid on vanglates ammu kasutusel, on vanglajärgsel tugikeskusel olnud siiski otsustav tähtsus.

Oma artiklis kritiseerib Alar Nääme justiitsministeeriumit. Keskerakond on ise praegu ju võimul. Miks ei esitata artiklis väljatoodud küsimusi otse oma erakonda kuuluvatele poliitikutele, kes mainitud hanget ja kriminaalpoliitikat ellu viivad? Kritiseerides praeguse valitsuse tööd, kritiseerib Nääme omaenda partei poliitikat. Kui vanglast vabanenud inimestega on ohtlik tegeleda, siis viib seda ohtlikku tegevust läbi ka Keskerakond kui peaministri erakond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles