Töökäte puudus sunnib farmerit oma lehmad poolakatele müüma

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pool aastat tagasi Allan Ilisson veel lehmapidamise lõpetamist ei plaaninud. Eile pärast õhtust lüpsi tuli  talupidajal aga veerandsada eesti punast ja holsteini tõugu piimaandjat saata Poola poole teele.
Pool aastat tagasi Allan Ilisson veel lehmapidamise lõpetamist ei plaaninud. Eile pärast õhtust lüpsi tuli talupidajal aga veerandsada eesti punast ja holsteini tõugu piimaandjat saata Poola poole teele. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Allan Ilisson on juba paarkümmend aastat varustanud linnainimesi ehtsa maapiimaga, samuti valmistab ta kohupiima, juustu ja sõira. Nüüd on Helme valla taluperemees langetanud otsuse piimaandjatest loobuda.

Muidu jutukas, lahke ja heatujuline kõikjale oodatud «meie piimamees» oli eile tõsine ja sõnaaher. Veerandsada eesti punast ja holsteini tõugu piimaandjat, kes lõuna paiku veel rahulikult karjamaal mäletsesid, läksid pärast õhtust lüpsi Poola poole teele. Ilissoni sõnul on väike lohutus seegi, et loomad lähevad poolakate farmi ja elu peale, mitte tapale.

Põhjus, miks taoline otsustav samm ette võeti, on proosaline: puuduvad tublid ja usaldusväärsed töötajad, kes saaks ja tahaks hakkama saada lehmalüpsi ja vasikatalitusega. «Noorkari esialgu veel jääb, kasvatan üles, seemendan, ja siis tuleb ka nemad maha müüa,» on talumehel otsus tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles