Riidaja mõis kutsub laupäeval külla

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riidaja mõisa peahoone veranda saab mõisapäeval avatud tema täies ilus. Pilt veel ehitusjärgus verandast.
Riidaja mõisa peahoone veranda saab mõisapäeval avatud tema täies ilus. Pilt veel ehitusjärgus verandast. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Laupäeval on põhjust sammud Riidaja poole seada: juba pika traditsiooniga Riidaja mõisapäev ootab osalema lähemalt ja kaugemalt tulijaid. Palju huvipakkuvat on ka aja-, kodu- ja kultuuriloohuvilistele.

Korraldajaks on kohalik kultuurimaja ning ühendatud on traditsiooniline mõisapäev ja Põdrala külade ühenduse perepäev, ühtlasi ollakse osa Mulgimaa peremängust. Seega peaks huvipakkuvat olema kõigile ja tegevusrohke päev garanteeritud.

Mõisapäev algab keskpäeval jumalateenistusega Gerdruta kabel-kirikus, kus laulab ka Tõrva meesansambel. Pärast seda kogunetakse häärberi juurde, kus avatakse pidulikult hiljaaegu valminud ja kauaoodatud, mõisahoone peasissekäiku kaunistav veranda.

Vaadata saab mõisahoone ajalugu pildis, avatud on kohvik Mäe-Koda. Ka väikestele külastajatele on mõeldud: selle eest, et neil lusti ja tegevust jaguks, hoolitsevad kloun Ummi ja Mullimeister. Kauplema on oodatud ka käsitöö ja kohaliku talutoodanguga kauplejad.

Kell neli algab kontsert, esinejate Duo Jusilo ja Trave nime taga on pärimusmuusikud Silver Jusilo ja Henrika Trave, kes pakuvad efektirohket folki.

Sel aastal on Riidaja mõisa moodustamisest möödunud 455 ja mõisa peahoone valmimisest 255 aastat. Sealset mõisakompleksi võib julgelt nimetada arhitektuuriajalooliselt silmapaistvaimaks ansambliks Valgamaal. Sellesse kuuluvad peahoone, mõisa ait, kaks magasiaita, piimaköök, tall-tõllakuur, sepikoda, valitsejamaja, kabel. Kõike seda piiravad maakivist müürid ja põliste puudega mõisapark.

Mõisa 1762. aastal ehitatud peahoone on üks väheseid puidust barokkstiilis mõisahooneid ümbruskonnas. Mõis kuulus viimati von Stryki suguvõsale, see võõrandati 1919. aastal.

Riidaja mõisapäeva peetakse juba 17. korda, sündmust toetavad Põdrala vallavalitsus, Eesti Kultuurkapital ja rahvakultuuri keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles