Algab hilissuvine taimevahetusperiood

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahetada võib kõike, mis kasvab aias, põllul ja toas.
Vahetada võib kõike, mis kasvab aias, põllul ja toas. Foto: Paul Poderat

Ka tänavu ootavad augustis aiahuvilisi ees rohevahetused nii Valgas kui ka Tõrvas. Teoks saavad need eri nädalavahetustel, seega jõuavad usinad rohenäpud mõlemale poole.

Juba sel laupäeval saab taimi kaeda ja oma aia taimevalikut värskendada, seades sammud Tambre poole, kus Kristi Põldvee oma koduaias juba mitmendat korda taimevahetust korraldab. Teed õige aiani juhatavad viidad, seega eksimist karta ei ole.

«Hea uudis on, et linnaliin number üks läbib nüüd ka Tambret ja Tibina peatus on paarikümne sammu kaugusel Sambla tänavast, mille teises otsas ongi taimevahetus,» selgitas Põldvee.

Vahetada võib kõike, mis kasvab aias, põllul ja toas. Samas võivad julgelt tulla needki, kel taimi kaasa tuua ei ole, kuid on soov saada oma aeda midagi uut ja põnevat või jagada aiapidamismuljeid ja -kogemusi. Aiaomanik ja taimevahetuse korraldaja rõhutas, et taimed on tasuta ja põhieesmärk ongi, et inimene toob oma kodust ära selle, mis üleliigne, ja selle saaks endale keegi, kes just sellist endale väga soovinud on.

«Oodatud on lisaks lilledele ka puud, põõsad, lillesibulad, lillepotid ja aiasaadused. Taimmaterjalile paluks selgi aastal juurde sildikest taime nimega, õite puhul võiks ka värvi lisada,» andis Põldvee juhiseid.

Tõrvas on rohevahetus augusti viimasel pühapäeval Margit Lelle koduaias. «See on meil nii välja kujunenud ja inimesed juba teavad,» kinnitas Lelle, kes seekord teeb rohevahetuspäeva oma aias aadressil Patküla tänav 5.

Seekordne taimevahetus on juba 15., nagu mitmekordse ülelugemisel selgus, ja osavõtt korraldaja sõnul kord-korralt pigem kasvab. «Ikka saja ringis tuleb inimesi kohale. Kui algusaastatel lugesime osalejaid, siis nüüd enam mitte.»

Lelle sõnul on lisaks iga-aastastele kundedele alati ka suur hulk juhuslikke tulijaid, kes kunagi tühjade kätega ei lahku ja keda ka järgmine kord kohata võib. «Välja on kujunenud oma suhtlusringkond aiapidajatest, kellega vahetame infot juba enne: kes mida tahab saada ja mida tuua. Ja kui ma juba sellega nagunii tegelen, ei ole mul raske teha see päev taimevahetuseks, kuhu on oodatud kõik huvilised.»

Lelle sõnul võib kaasa võtta tõepoolest kõike, mis kasvab aias, põllul ja toas, sealhulgas seemned ja aiasaadused, ka tühjad lillepotid on väga oodatud. Kellel midagi üle, saab ära anda ja platsilt sobiva asemele võtta. Samas ei peagi tingimata ise midagi kaasa tooma.

Millised taimed kõige paremini lähevad ja mida võiks veel rohkem tuua? Lelle kogemuse põhjal on ajast aega olnud suur nõudlus maitsetaimede, just püsikute järele. «Talisibul, meliss ja piparmündisordid, laugud, sibullilled. Alati on väga teretulnud nartsissid, tulbid, liiliad, neid ei ole meil kunagi piisavalt,» andis korraldaja vihje.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles