Arvamus: Valga vilistab alkoholi reklaamimise nõuetele (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Nääme
Alar Nääme Foto: Arvo Meeks

Alkoholi reklaamimine laste ja noorte seas ning roolijoodik­lusele läbi sõrmede vaatamine peaks poliitikule olema täiesti sobimatu. Kuid ikka leidub keegi, kes sõnades küll pooldab kõvakäelist alkoholipoliitikat, aga tegudega seda ei kinnita.

Neid on ka Valga linnas. Siin võib vilistada reklaamiseadusele, mis keelab alkoholi reklaamimise koolide naabruses, ning kõrgeimal tasemel kaitset võib leida purjuspäi roolikeeraja.

Küllap on Valga elanikele silma jäänud kutseõppekeskuse vastas ilutsev alkoholipoe reklaam, mille sõnum on üheselt mõistetav: tarbige aga ohtralt vägijooke! Samas sätestavad reklaamiseaduse mitu punkti, et lasteaia, kooli ja teiste haridusasutuste, laste- või noortekeskuste hoonetes või nende vahetus läheduses on keelatud igasuguse alkohoolse joogi reklaam.

Valga noori joomarlusele ahvatleva plakati kohta võib muidugi väita, et tegelikult reklaamitakse üksnes kärakaga kauplevat poodi. Niisugune demagoogia ei üllataks, sest puhutud on ka suuremaid mulle.

Aprillis tabas politseipatrull linnamajandusameti juhataja Urmas Möldre autoroolist kriminaalses joobes. See tähendab veres suuremat kui 1,5promillist alkoholisisaldust. Linnaametnikule esitati süüdistus, misjärel oli ootuspärane, et kaaskodanike suhtes ohtliku teo korda saatnud isik lahkub ametist. Seda nõuab ka avaliku teenistuse seadus, mis ütleb, et ametnikuks ei saa olla isik, keda on karistatud tahtlikult toimepandud kuriteo eest.

Aga võta näpust! Valgas võib kordasaadetud teo raskusastmest hoolimata jätkata rahumeeli oma ametis. Kui linnavolikogu saadik Ilmar Tõlner esitas arupärimise, miks rängalt patustanud isik saab linnaametis jätkata, pakkus sõnaosav linnapea Kalev Härk vastuseks järgneva demagoogia meistriteose.

«Tulenevalt AtS § 15 p 1 vabastatakse teenistusest ametnik, kellel on karistatus tahtlikult toimepandud kuriteo eest. Järelikult tuleneb nimetatud sätetest, et ametniku saab teenistusest vabastada seoses kuriteo toimepanemisega üksnes siis, kui tema suhtes on jõustunud kohtuotsus tahtlikult toime pandud kuriteo kohta. Urmas Möldre osas pole käesoleval ajal jõustunud kohtuotsust tahtlikult toime pandud kuriteo kohta. Lisaks on Urmas Möldre omavahelises vestluses öelnud, et ta ei tunnista end süüdi kuriteos, milles teda kahtlustatakse ja oma õiguste kaitseks on ta valmis minema kohtusse. Olen seisukohal, et üksnes kriminaalmenetluse alustamine Urmas Möldre suhtes ei ole aluseks tema teenistusest vabastamiseks või kõrvaldamiseks. Esitatud kahtlustuse näol ei ole tegemist sellise väidetava kuriteoga, mis annaks alust väita, et ametnik ei täidaks oma teenistuskohustusi usaldusväärselt.»

Kuid see polnud veel kõik. Linnapea jätkas: «Käesoleva teema käsitlemisel tuleb aga eelkõige lähtuda süütuse presumptsiooni printsiibist. Demokraatlike õigusriikide karistusõiguse aluseks oleva süütuse presumptsiooni printsiibi kohaselt tuleb kuriteos kahtlustatavat või süüdistatavat pidada süütuks seni, kuni õiglases kohtumenetluses ei ole leidnud tõendamist tema süü. Ühes demokraatlikus õigusriigis ei saa olla kellegi kurjategijana käsitlemine midagi loomulikku ja oletuslikku, mis toimub ilma pädeva kohtu kontrollita. Vastupidine seisukoht tähendaks seda, et isik jäetakse ilma ausast kohtupidamisest ja kõikidest kriminaalmenetluse seadustikus sätestatud õigustest.»

Mida siis linnapea oma keerukas tiraadis õigupoolest ütles? Tavakeelde tõlgitult teatas meer, et rumal on see, kes õigustust ei leia. Kui tavapraktikas lüüakse roolijoodik avalikust teenistusest minema kohe pärast politsei poolt tabamist, siis Valgas on otsustatud asuda ringkaitsesse. Võrdsematest võrdsemad võivad Valgas tema lubadusele loota.

Jutu puhul süütuse presumptsioonist tasub aga linnapeale meenutada tema varasemaid avaldusi mõnede teiste kohtukaasuste puhul. Nimelt unustab ta oma poliitilistest vastastest kõneldes kohemaid nii süütuse kui presumptsiooni. Selline kõva tegija!

Eesti on jõudsalt liikumas läbipaistva, ausa ja kaasava valitsemise suunas. Seetõttu usun, et ka Valgas lõpeb oktoobriga ajastu, kus lastele reklaamitakse alkoholi, purjuspäi autot juhtida on okei ja boonusena saab nautida linnapea kaitset.

VASTULAUSE: Enne valimisi tuleb ikka ründavaid sõnavõtte

Kalev Härk

Valga linnapea

Valimiste eel tuleb ikka imelikke ründavaid sõnavõtte. Valga linnavalitsus kontrollib oma territooriumil oma pädevuse piires seaduste täitmist. Valga linnale kuuluvatele maadele pole me peamiselt alkoholi müüvate poodide reklaame lubanud panna. Eramaadel ja Läti Vabariigi territooriumil paiknevad seadusele vastavad reklaamid on pigem eetiliste valikute küsimus.

Urmas Möldre osas tahaksin vastu küsida: miks Alar Nääme ei astunud Tallinna linnaametniku kohalt tagasi kohe, kui prokuratuur esitas süüdistuse omastamises, vaid ootas, kuni 2016. aastal lõplikult jõustus Harju maakohtu süüdimõistev otsus? Urmas Möldre on mulle kinnitanud, et uurimine prokuratuuris on pooleli*. Tema tööpanus ja -tulemused Valga linna arendamisel on märkimisväärsed. Õnneks mõistab õigust Eesti Vabariigis kohus, mitte poliitikud.

* Valgamaalase toimetus sai enne lehe trükkiminekut prokuratuurilt vastuseks, et kõnealune menetlus asub praegu prokuratuuris ning prokurör kogub veel menetlusliigi valimiseks vajalikke andmeid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles