Plaanitav määruse muudatus tegi looduskaitsjad ärevaks

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eile avaldasid mitmed keskkonnaühendused pressiteate, mille kohaselt plaanib Keskkonnaministeerium kiirkorras vastu võtta määruse muudatust, mis võimaldaks teha kaitsealade ja püsielupaikade piiranguvööndites sanitaarraie nime all lageraiet, mis kaitsealadel on reeglina keelatud.

Eestimaa Looduse Fondi hinnangul teeks väidetav määruse muudatus võimalikuks tormi tagajärjel kahjustada saanud kaitsealuses metsas kergekäeliselt lageraie.

“Kui avalikkust püütakse sageli rahustada kõlava väitega, et suur hulk Eesti metsadest on kaitse all, siis tegelikkuses sünnivad keskkonnaministeeriumis paraku üha uued eelnõud kaitsealadel raietingimuste leevendamiseks ning raiesurve kaitsealustele metsadele aina suureneb,” selgitas Fondi juhatuse esimees Tarmo Tüür.

“Keskkonnaühendused on nördinud, et viimase aja suurest avalikust huvist Eesti metsa käekäigu vastu hoolimata surub keskkonnaministeerium taaskord kabinetivaikuses ning kiirustades läbi olulisi ning loodust ohustavaid muudatusi, vaevumata neid eri huvigruppidele selgitama või nende arvamust küsima,” lisas Tüür.

Seoses sellega esitasid eile erinevad keskkonnaühendused ministeeriumile oma seisukoha, kus nad rõhutavad lisaks eelmainitule, et ministri määrusega kaitsealade kaitsekorra leevendamist ei saa pidada sobivaks õigusloomeks. Samuti juhivad ühendused tähelepanu, et planeeritavad muudatused ei ole kooskõlastatud ühegi huvigrupiga ning muudatuste koostajate hulgas ei ole ühtegi looduskaitse valdkonna ametnikku ega spetsialisti. 

Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhtajata Riina Martverk selgitas, et keskkonnaorganisatsioonide pressiteates toodud väited ei ole õiged, kaitsealadel kord ei muutu. Samaks jäävad põhimõtted, mis puudutavad kaitsealadel raietingimusi - kaitsealadel käib sanitaarraiete lubamine metsakaitseekspertiisi alusel tulenevalt kaitse-eeskirjast ja seal olevast kaitse-eesmärgist. 

Martveki sõnul on määruse muudatuse eesmärgiks õigusselguse huvides täpsustada mõisteid: sanitaarraie on raie, mida tehakse puistu sanitaarse seisundi parandamiseks. Kui puistu raiutakse lagedaks, siis on tegemist lageraiega. Määrusega seatakse piirang sanitaarraie järgsele minimaalsele lubatavale täiusele majandusmetsades ja öeldakse, et kõik mis on üle selle, on lageraie.

"Tegemist on määruse kooskõlastamise etapiga, oleme valmis keskkonnaorganisatsioonidele muudatusi selgitama ja vajadusel määruse eelnõud täpsustama, et oleks üheselt mõistetav, mis on selle muudatuse eesmärk. Täpsustan ka, et metsa majandamise eeskirja raiealaste muudatuste põhimõtted olid lisatud metsaseaduse muutmise seaduse eelnõule, mis arutati huvigruppidega läbi," rääkis Martvek, kes lisas kokkuvõtvalt, et majandusmetsades hakatakse raieid nimetama õige nimega ning kaitsealadel kord ei muutu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles