Eesti pulmast tõotab kujuneda tõeline pärimuspidu

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsarid Liisi Trahv ja Marelle Mangus ning pühapäeval pärimuspeol «Eesti pulm» pruutpaari ja pulmarahvast sõidutama asuv pulmahobu Penny-Lane «tankisid» neljapäeva varahommikul Circle-K juures.
Kutsarid Liisi Trahv ja Marelle Mangus ning pühapäeval pärimuspeol «Eesti pulm» pruutpaari ja pulmarahvast sõidutama asuv pulmahobu Penny-Lane «tankisid» neljapäeva varahommikul Circle-K juures. Foto: Lea Margus / Valgamaalane

Valgas Säde pargis leiab homme aset avalik pulm, mis viiakse läbi tuginedes vanadele eesti pulmatraditsioonidele. Tegemist ei ole teatrietendusega, millele publikut oodatakse, vaid eheda pulmaga, kuhu kutsutakse kõiki rõõmuga osalema ning kaasa lööma.

Pärimuspeol «Eesti pulm» abielluvad 19. sajandi Hargla kihelkonna kommete järgi Kristjan Prii ja Päivi-Pääsu Kreutzwald ning see sündmus toob suure publiku ette harilikult üsna privaatse hetke noorpaari elus. Päev algab kella kümne paiku, kui saajarahvas sõidab hobuvankriga läbi Valga linna pulmapaika Säde pargis, kus tehakse läbi pulmarituaalid.

Möödunud nädalal mängiti prooviks läbi pulmapeo tähtsamad momendid ja Valga muuseumi direktor Pikne Kama loodab, et ka pühapäeval kõik sujub. Ka ilma ennustatakse üsna head, ja mis peaasi: ilma vihmata. «Samas ei riku ka vihmasadu pärimuspidu ära. Pulmakülaliste jaoks on üleval suur telk ja kõik saab toimuma nagu plaanitud,» vaatas Kama võimalikule vihmasabinale optimistlikult ning lisas, et võib-olla tuleb pisikesi nihkeid peokavas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles