Põlengust eluga pääsenud mees: saime õigel ajal jaole

Maa­rius Suviste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kõik käis siin nii kiiresti, muudkui tegutsesin. Saime tulele ruttu jaole,» ütles tulekahjust eluga pääsenud Uniküla elanik Silver Hurt.
«Kõik käis siin nii kiiresti, muudkui tegutsesin. Saime tulele ruttu jaole,» ütles tulekahjust eluga pääsenud Uniküla elanik Silver Hurt. Foto: Maarius Suviste / Valgamaalane

Keset päeva põlema läinud kodu pääses suurest hävingust tänu kiirele tegutsemisele. «Ma ei löönud vedelaks,» ütles majaperemees, kelle juuksed läksid tulega võideldes kärssama ning jalg sai ränga põletushaava.

Eelmisel laupäeval mõni minut enne kella 14.30 sai häirekeskus teate tulekahjust Õru vallas Unikülas: põlema läks kahekorruseline elumaja!

Esimene päästemeeskond jõudis kohale 16 minutit pärast väljakutse saamist. Kohapeal selgus, et majaperemees oli saanud ise suurema tule kustutatud. Kiirabi andis talle esmaabi. Päästetöödel osales neli meeskonda ning nad kustutasid tulekolde köögis lõplikult.

«Kusagile see läinud ei ole,» vastas kodu trepil seisnud majaperemees Silver Hurt nädala keskel küsimusele, kas ta on šokist üle saanud. «Kogu aeg olen ergas. Valust on raske üle saada. Seda mulle aga vaja ei ole, et keegi ütleb: kussu-kussu, äiu-äiu, rahune maha. Võtab aega ja läheb üle. Nüüd mõtlen, et mida saaksin kõige kiiremini ära teha – kuidas kõike siin taastada.»

Küsimuse peale, millest tuli alguse võis saada, vangutas ta pead: «Kuidas see niimoodi läks, ma ei tea. Suitsumees ma ei ole, viinamees ma ei ole. Hakkasin lihtsalt maja kraamima, koristama. Ja siis äkki – tuli lahti!»

«Tulge appi, tulge appi!»

Ta kogus end veidi ja rääkis siis edasi. «Tahtsin ära kustutada, aga äkki läks tuli veel suuremaks. Teadsin, et kuskil on veel vett. Sauh ja sauh viskasin vett peale. Ma isegi täpselt ei mäleta, mida ma tegin,» ütles eluaegne Uniküla elanik Silver Hurt.

Siis jooksis ta majast välja ja karjus üle tee naabritele: «Tulge appi, tulge appi!» Üks üleaedsetest helistaski häirekeskusesse.

«Ei teadnud ette, milleks asi lõpuks välja areneda võib. Kui oleks hiljem abi kutsutud, oleks pärast veel hullem asi olnud. Päästjad tulid kiiresti. See kõik lõppes õnneks ruttu ära, saime õigel ajal jaole,» meenutas ta. «Ma ei saanud arugi – maru operatiivselt käis kõik. Ma ei ütle päästjate kohta ühtegi halba sõna, toredad mehed.»

Köök ja tuba said kuuma-, suitsu- ja veekahjustusi. «Külmkapi ja muu tehnikaga on nüüd kõik, neid enam ei ole. Väga palju nõusid võttis tuli ära. Õnneks dokumendid ja muud sellised asjad ära ei põlenud – too koht jäi tulest puutumata,» rääkis ta.

Jalg sai kannatada

«Oli küll hirmus tunne,» tunnistas ta ja teab, mis teda kõige hullemast päästis: «Ma ei löönud vedelaks. Teadsin, et kõik võib ära põleda ja hakkasin tegutsema – ma ei istunud ega vaadanud pealt, kuidas põleb.»

Oma vara kaitsmisel sai ta kahjuks põletada ka. «Näe, vaata,» osutas ta juustele, mis said tules kannatada.

Kuid veel hullem olukord on jalaga. «See sai põletushaavu. Nüüd muudkui kreemitan rohtudega, olen mitu korda arsti juures käinud,» näitas ta sidemetes jalga. «Küll see läheb paremaks, krigistan valust hambaid, aga küll läheb paremaks.»

Tulekahjus kannatada saanud majas põgusalt ringi käies ning vaadates ärapõlenud uusi pakettaknaid, tulid peremehega jutuks ka taastamistööd. Kuid millal, kuidas ja milliste vahendite eest kodu taas korda teha, see paneb teda hingest sügavalt muretsema. Majas ei ole praegu ka enam elektrit, lisas ta.

/ Foto:
/ Foto: Foto: Maarius Suviste / Valgamaalane

Päästekeskuse kõneisik Kristi Kais kinnitas neljapäeval, et esialgsetel andmetel põhjustas tulekahju hooletus kütteseadme kasutamisel.

Kui on keegi, kes soovib vanahärrat näiteks ehitusmaterjalide või muu sellisega aidata, siis võib ühendust võtta loo autoriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles