Noortalunike vahel läheb jagamisele viis miljonit eurot

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noortalunikke on Eestimaal omajagu. Aeg-ajalt panevad nad enda oskused proovile ka võistlustel.
Noortalunikke on Eestimaal omajagu. Aeg-ajalt panevad nad enda oskused proovile ka võistlustel. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Alates 21. augustist pakub põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) noortalunikele võimalust eeltäita e-PRIAs taotlus põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetuse saamiseks. 28. augustist 4. septembrini saab taotluse ära esitada.

Käsil on maaelu arengukava 2014–2020 põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetuse teine taotlusvoor. Programmperioodiks kavandatud meetme eelarve on 22,1 miljonit eurot, sellest 5 miljonit algavaks vooruks. Ühe taotleja toetuse piirmäär on 40 000 eurot ning toetust on tal võimalik saada üks kord.

Lisaks füüsilisest isikust ettevõtjale ja osaühingule saavad toetust taotleda aktsiaselts, täis- ja usaldusühing. FIE, äriühingu osanik või aktsionär peab taotluse esitamise ajal olema noorem kui 41 aastat. Tal peab olema põllumajanduslik haridus ja töökogemus või tuleb need omandada 36 kuu jooksul arvates taotluse rahuldamise otsuse tegemisest. Kehtivad ka mitmesugused nõuded senistele majandusnäitajale.

Analoogne meede oli populaarne ka eelmisel arengukava perioodil, mil 846 noortalunikku sai kokku 32,9 miljonit eurot. Eestis on põllumajandusjuhtide seas alla 35aastaste osakaal 7,5%, samas 65+ osakaal üle 30%. Toetusmeede soosib põlvkondade vahetust, abistab noori põllumajandusliku majapidamise sisseseadmisel ja edendamisel ning laiendab maapiirkondade noorte tööhõive võimalusi.

Toetuse taotlemise ja kasutamise tingimused on kehtestatud maaeluministri määrusega, põhjalikku lisainfot pakub määruse seletuskiri. Koos taotlusega esitatavas äriplaanis tuleb vähemalt 50% tegevuste maksumusest planeerida investeeringuteks. Määrus sätestab ka nõuded toetuse saaja põllumajandusliku standardkogutoodangu väärtusele ja kogutoodangu müügitulu suurusele pärast toetuse kättesaamist.

PRIA juhib tähelepanu, et nõuete täitmise ning hindamiskriteeriumitele vastavuse kontrollimiseks peavad asjakohased majandusaasta aruanded olema taotluse esitamise ajaks äriregistrile esitatud.

Laekunud toetusetaotlusi hindab PRIA moodustatav hindamiskomisjon määruse lisas kirjeldatud alustel. Toetuse saamise lävend on 15 hindepunkti. Kui toetust soovitakse eelarvest rohkem, määratakse toetused paremusjärjestuse alusel.

Otsused teeb PRIA hiljemalt 27. novembriks ning 30 tööpäeva jooksul makstakse määratud toetustest 75% välja. Teise osa summast saab noortalunik pärast kõigi äriplaanis kavandatud tegevuste elluviimist ja selle kohta dokumentide esitamist, sealhulgas pärast nõutud põllumajandusliku hariduse omandamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles