Päästeamet: Muinastulede öö põhiline väljakutse on liiga suur lõke

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinastulede öö Valgas Pedeli jõekäärus 2013. aastal.
Muinastulede öö Valgas Pedeli jõekäärus 2013. aastal. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sel nädalavahetusel tähistatakse veekogu ääres lõkete süütamisega Muinastulede ööd.

Viimastel aastatel on kena traditsioon möödunud päästeameti jaoks rahulikult. Nii on näiteks kahel viimasel aastal olnud Muinastulede ööl alla kümne sellise väljakutse, kus inimesed on olnud mures liiga suure lõkke ja leviva suitsu pärast.

Päästeamet tuletab meelde, et lõkete tegemisel ja lahtise tule kasutamisel tuleb järgida kõiki tuleohutusnõudeid ning tugeva tuule korral on lõkke süütamine ohtlik. Prognoosi kohaselt on oodata sel aastal Muinastulede ööl kohati vihma ja tuulepuhanguid kuni 15 m/s. Tuule puhul peab silmas pidama ka selle suunda, et see ei kannaks sädemeid majade, roostiku või metsa poole, teatas päästeamet.

Lõkke tegemisel peavad kindlasti käepärast olema esmased kustutusvahendid. Lõkkeplats peab olema tehtud mittepõlevale pinnasele ning tuld ei tohi jätta järelevalveta.

Veel mõned aastad tagasi levis laialt Muinastulede ööl taevalaternate lennutamine. Inimeste teadlikkus laternate ohtlikkusest ja keskkonna kahjulikkusest on päästeameti teatel paranenud. Taevalaternad võivad küll taevasse lennates olla kaunid, kuid tegemist on lahtise tulekoldega. Mitmes riigis on taevalaternad tänaseks ka keelatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles