Valgamaa noored patrullisid end teiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagasilöökidest hoolimata said Karel Kuus (vasakul) ja Erki Vessin noorte arvestuses 13 võistkonna seas 63 karistuspunktiga hõbedase koha.
Tagasilöökidest hoolimata said Karel Kuus (vasakul) ja Erki Vessin noorte arvestuses 13 võistkonna seas 63 karistuspunktiga hõbedase koha. Foto: Kristi Loit

Põlvas ja selle lähiümbruses võis eelmisel nädalavahetusel kohata rohkesti kaitseliitlasi. Teoks sai järjekorras kümnes Kaitseliidu Põlva maleva lahingpaari sõjalis-sportlik patrullvõistlus «Must Kotkas 2017», millest võtsid edukalt osa ka Valgamaa maleva liikmed.

Valgamaa maleva võistkondade üks esindajatest Kristi Loit sõnas, et lahingpaaride võistlusel osaleti Valgamaalt kolme tiimiga.

«Võistlusklasse oli kaks: noored ja täiskasvanud. Maakonda esindasid kaks noorte ja üks täiskasvanute meeskond. Noorte vanuseklassis võistlesid ühes tiimis Karel Kuus ja Erki Vessin ning teises Kaisa Kerge ja Maileen Pillaroo. Täiskasvanute seas esindasid maakonda Tõnu Vahtra ja Sander Ööbik.» Esindajatena olid võistlejatega kaasas Kristi Loit ja Karel Sarv.

Tulemusega rahul

Karel Kuus, kellel seljataga omajagu kilomeetreid mitmelt patrullvõistluselt, tõdes pärast seekordset jõuproovi, et lõpptulemusega võis rahule jääda.

«Pole varem ühelgi sellisel võistlusel osalenud, mis linnas toimub. Alguses olime küll natuke skeptilised, et kuidas saab linnas sellist võistlust korraldada, aga muidu oli vinge heitlus. Rahule jäin esmaabi kontrollpunktiga, mille me ka võitsime. Kontrollpunkte, kus vaja füüsilist tegevust, oleks võinud rohkem olla,» rääkis Kuus.

Kõige eredamalt jäi talle meelde luureülesanne. «Kandsime tsiviilriideid ja pidime tuvastama vastaseid. Hiljem tuli täita raport, kus olid mitmesugused lüngad, näiteks nahavärv, vanus, kasv, riietus. Kui vastased said aru, et neid jälgime, võisid nad tulla ja elutalongi ära võtta,» kirjeldas noormees.

Kuusi enda arvates midagi päris untsu ei läinud. «Loogikaülesanded ehk läksid kõige kehvemini. Ette oli antud neid viis, mis tuli kaheksa minuti jooksul ära lahendada. Suutsime lahendada neist kaks. Ühes kontrollpunktis pidime piltidelt tuvastama mitmesuguseid lahingumasinaid ja nende margid kirja panema. See oli ka üsna keeruline, kuna enamik neist olid võõrad. Kokku oli 25 pilti.»

Tagasilöökidest hoolimata said Kuus ja Vessin noorte arvestuses 13 võistkonna seas 63 karistuspunktiga hõbedase koha. Jõuproovi võitnud Põlva noortel kogunes 58 ning kolmanda koha saanud Sakala noortel 75 karistuspunkti. Valga kodutütred saavutasid neljanda koha 82 karistuspunktiga. Täiskasvanute arvestuses jäi kinnitamata andmetel Valgamaa lahingpaar Tõnu Vahtra ja Sander Ööbik 15 võistkonna seas umbes-täpselt keskele.

Eriilmelised ülesanded

Lahingpaaride võistlusel tuli noortel ja täiskasvanutel täita suuremalt jaolt samasuguseid ülesandeid – noortel oli neid lihtsalt vähem.

«Ülesanded ise olid väga eriilmelised. Näiteks tuli tunda vastase tehnikat, viktoriinides osaleda, sideülesanne sooritada. Samuti tuli näidata täpsust laskmisel, oli ka lõhkevahendite tundmine ja vee tassimine. Peale selle veel orienteerumine, pantvangi võtmine, vigursõit ja esmaabi. Kõik said Põlva linnas kaugusi määrata ning krossijooksu teha,» rääkis Kristi Loit.

«Enne lõpujooksu panid kõik proovile oma luuramisoskused linnas ning siis oli juba kiire jooks üle viimaste takistuste finišisse. Seekordne Must Kotkas oli Põlva linnas väga omanäoliselt ja huvitavalt üles ehitatud. Võistlus oli jagatud öiseks ja päevaseks faasiks: kontrollpunktid 1–9 olid öised, punkt 10 oli üleminekuna orienteerumine ning 11–21 olid päevased,» lisas Loit.

Nii meie noortel kui ka täiskasvanutel oli tema sõnul motivatsioon väga kõrge. «Nendega oli lausa lust koostööd teha. Mina kui esindaja olen nende saavutatud tulemustega väga rahul. Kõikidel meie võistluspaaridel tekkis väga kiiresti oma taktika, kuidas lahendada ülesandeid ning kiiremini ja sujuvamalt edasi liikuda. Ainult kiidusõnad meie tiimide liikmetele!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles