Aegunud sertifikaadid võivad valmistada halva üllatuse

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ID-kaart
Eesti ID-kaart Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kolmapäevast ei saa Google Chrome`i uue veebibrauseri versiooniga enam isikutuvastamiseks ja digiallkirjastamiseks kasutada ID- ja elamisloakaarte, mille sertifikaadid on uuendamata.

E-teenuste kasutamine on takistatud neil, kelle dokument on välja antud enne 2014. aasta oktoobri keskpaika. Samuti võib tõrkeid tekkida osadel kasutajatel, kelle uuendamata jäänud sertifikaatidega dokument on väljastatud ajavahemikul 2014. oktoober kuni 2015. oktoober.

«Soovitame Google Chrome’i kasutajatel võimalike tõrgete ennetamiseks uuendada oma dokumendi sertifikaate, kasutada teisi veebibrausereid või Mobiil-ID-d, vajadusel taotleda politsei- ja piirivalveametilt uus dokument,» selgitas riigi infosüsteemi ameti eID valdkonna juht Margus Arm.

2014. aasta oktoobrist 2016. aasta märtsini väljastatud kaartide sertifikaate on jätkuvalt võimalik inimesel endal uuendada. Selleks tuleb paigaldada arvutisse veebilehelt https://installer.id.ee uusim ID-kaardi tarkvara ning järgida lehel olevaid juhiseid. Kui ID-kaardi haldusvahend uuendamisvõimalust ei paku, siis kaardi sertifikaate uuendama ei pea.

Vanemate, 2014. aasta oktoobrini väljastatud ID-kaartide uuendamine lõppes käesoleva aasta 1. juulil. Alates 2016. aasta märtsist väljastatud kaartide sertifikaadid ei vaja uuendamist ühelgi juhul.

Tänase seisuga on kasutuses umbes 250 000 ID-kaarti, mille sertifikaate Google Chrome septembrist ei tunnista. Neist veidi üle 116 000 kaardi on sellised, mille sertifikaate alates 1. juulist enam uuendada ei saa.

«Google Chrome’i piirangud ei puuduta neid inimesi, kes dokumenti elektrooniliselt ei kasuta. Kaart kui isikuttõendav dokument kehtib ikka kuni sellel märgitud kuupäevani, samuti töötab dokumentide allkirjastamiseks mõeldud DigiDoc Klient tarkvara jätkuvalt kõigi kehtivate kaartidega,» selgitas Arm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles