Valgamaa vallajuht jäi kuriteos lõplikult süüdi

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Puka vallavanem Heikki Kadaja (vasakul) ja tema advokaat Kalju Kutsar esimese kohtuastme istungil Valga kohtumajas.
Endine Puka vallavanem Heikki Kadaja (vasakul) ja tema advokaat Kalju Kutsar esimese kohtuastme istungil Valga kohtumajas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikohus ei võtnud kolmapäeval välja antud määrusega Tartu ringkonnakohtu otsusele esitatud kassatsioonkaebust Puka endise vallavanema Heikki Kadaja süüditunnistamise kohta menetlusse. Sellega jõustus Tartu ringkonnakohtu otsus.

Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm selgitas, et Tartu ringkonnakohus tühistas 8. juuni otsusega Heikki Kadaja süüditunnistamise kahte ostu-müügilepingut puudutavas kuriteoepisoodis ning mõistis ta selles osas ametialases võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises õigeks.

Kuna ringkonnakohus vähendas süüdistuse mahtu, pidas kolmest kohtunikust koosnev kolleegium vajalikuks muuta ka Kadajale mõistetud karistust. Ringkonnakohus mõistis Kadajale tookord viie kuu pikkuse tingimisi vangistuse ühe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga.

Ringkonnakohus leidis, et kahe ostu-müügilepingu osas ei ole kahtlusteta tõendamist leidnud neisse tegelikkusele mittevastavate andmete märkimine. Ühe nimetatud lepingu järgi ostis Puka vallavalitsus vineeri ja teise järgi terastoru. Mõlema kuriteoepisoodi puhul puuduvad aga tõsikindlad tõendid, mis välistaksid võimaluse, et lepingus nimetatud müüja sai neid materjale omada ja müüa.

Kuna kahtlused tuleb tõlgendada süüdistatava kasuks, mõistis teise astme kohus Kadaja neis kahes episoodis õigeks.

Kuivõrd otsust oli võimalik riigikohtus 30 päeva jooksul vaidlustada, seda ka tehti. 6. septembril välja antud riigikohtu määruses on nähtav, et Heikki Kadaja kriminaalasja menetlusse ei võetud, mis jätab jõusse Tartu ringkonnakohtu juunikuise otsuse.

Tartu maakohus tunnistas selle aasta 28. veebruaril Kadaja süüdi ametialases võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises ning mõistis talle seitsme kuu pikkuse tingimisi vangistuse ühe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga. Süüdistuse järgi võltsis Kadaja 2012.–2013. aastal mitmel korral erinevaid dokumente.

Kohtueelse menetluse käigus on tuvastatud mitmeid ostu-müügilepinguid, mis kajastavad Puka vallavalitsuse tehtud oste. Kogutud tõendid viitavad aga sellele, et dokumentides kajastatud tehinguid tegelikult ei toimunud.

Süüdistuse järgi esitas vallavanem pearaamatupidajale võltsitud dokumente, mille alusel maksti lepingutes märgitud summad vallavalitsuse kassast sularahas välja. Menetlusmaterjalidest selgub, et kokku maksti vallavalitsuse rahakassast välja üle 1000 euro.

Kui pikaleveninud kohtusaaga ajal on pikaaegne vallajuht Kadaja olnud vahelduvalt ametis vallavanemana, siis seda õigust tal lõpliku otsuse jõustudes kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) järgi karistusajal ei oleks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles