Mulluse metsapõlengu alal on märgata uut algust

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur osa põlenud metsast on juba maha võetud, ka oksapraht koristatud ning ootab uuendamist. Tontlikult mõjuvad aga surnud ja veel elumärkidega, kuid tules tugevalt kahjustunud puud.
Suur osa põlenud metsast on juba maha võetud, ka oksapraht koristatud ning ootab uuendamist. Tontlikult mõjuvad aga surnud ja veel elumärkidega, kuid tules tugevalt kahjustunud puud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mullu mais põles Valgamaal mitukümmend hektarit metsa. Nüüd, poolteist aastat hiljem, on pilt põlengualal oodatust trööstitum, kuid tasapisi võtab loodus hävingupiirkonnas võimust.

2016. aasta mai lõpp jääb eelkõige asjaosalistele meelde pikaks ajaks. Algselt neljale hektarile levinud metsatulekahju Hummuli vallas Aitsra külas sai kordades suuremad mõõtmed. Kohale saabus päästetehnika kogu Lõuna-Eestist ja Lätistki: 17 autot ja ligikaudu 40 päästetöötajat. Kustutustööd kestsid mitu päeva ja põlenguala ulatus lõpuks 45 hektarini.

Noored pohla- ja mustikataimed oma helerohelisuses on asunud põlenud maapinda vallutama. Ilmselt oleks need mõne aasta pärast juba saagiandjad kui muutuv taimekooslus – peale kasvavad kõrrelised ja muud lageda metsa taimed – neid ei lämmataks. Ja kui võiks arvata, et läbikuumutatud maapinnas on kõik seenealged hävinud, siin nii see ei ole – seeni on muidu sünges keskkonnas rohkesti. / Foto: 
Noored pohla- ja mustikataimed oma helerohelisuses on asunud põlenud maapinda vallutama. Ilmselt oleks need mõne aasta pärast juba saagiandjad kui muutuv taimekooslus – peale kasvavad kõrrelised ja muud lageda metsa taimed – neid ei lämmataks. Ja kui võiks arvata, et läbikuumutatud maapinnas on kõik seenealged hävinud, siin nii see ei ole – seeni on muidu sünges keskkonnas rohkesti. / Foto: Foto: Lea Margus / Valgamaalane
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles