Tõrva kalamees tõmbas talutiigist välja haugihiiglase

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Kaldma
Arvo Kaldma Foto: Lea Margus / Valgamaalane

Kui tõrvalane Arvo Kaldma koos sõbra Alfred Oherjusega tuttava Helme vallas asuvale talutiigile kalastama läks, ei osanud ta aimata, millise üllatusega kalaretk lõpeb. Kahepeale vedasid kanged mehed veest välja enam kui meetrise havipuraka.

"Ma pole elus enne nii suurt kala oma silmaga näinud, ammugi siis kätte saanud," ütles õnnelik kalamees, kui õhtupoolikul meeste saaki kaema jõudsin. Ausalt öeldes, mõtlesin Tõrva poole sõites - ja julgesin seda ka vahvatele kalameestele tunnistada - et küllap see jutt ülemeetrisest kalast üks kalamehejutt ikka on.

Aga võta näpust. Õuemurul lebas haug, millist ka minu silmad enne näinud ei olnud ja kala kätte saanud Arvo kurtis, et seda elukat ei jõua ju ühe käega üles tõsta. "Oot, ma aitan sul tõsta," on Alfred kohe hakkamas, ja nii veavadki kaks kanget kalameest haugimüraka maast lahti - saan ta täies pikkuses pildile.

Arvo Kaldma ja Alfred Oherjus saagiga
Arvo Kaldma ja Alfred Oherjus saagiga Foto: Lea Margus / Valgamaalane

Seejärel toodi välja mõõdulint ning kala pikkuseks sai mõõdetud meeter ja kaksteist sentimeetrit pealegi. Seda ninast kuni sabauime lõpuni. Vee-eluka kaalumiseks kasutati saunakaalu. Sellega kaaluti enne mees, seejärel mees kalaga ja lahutustehe andis kaaluks 11 kilo ja 400 grammi. Nalja pärast mõõdeti ümbermõõtki: saadi pool meetrit.

Haug
Haug Foto: Lea Margus / Valgamaalane
Haug
Haug Foto: Lea Margus / Valgamaalane

"Oi, suuremaid on püütud," teavad kalamehed, kui uurin, mis see rekordhaugi kaal võiks olla. Kui palju ja kas ka Valgamaal, see küsimus jääb esialgu lahtiseks.

Tiigiomaniku sõnul võib haugil vanust olla oma 12 aastat. "Umbes niipalju aega tagasi kaevasime isatalus tiiki, siis sai ka kalad sisse viidud. Lisaks haugile elab pea hektarisuuruses tiigis veel karpkala ja latikat. Millise Helme valla talu tiigist jutt käib, jätame tiigiomaniku palvel täpsustamata.

Millega selline hiiglane lõksu meelitati? "Eks ikka elussöödaga, nurg - väke vaksapikkune kalake - oli konksu otsas," valgustasid kogenud kalamehed võhikut. Tööriistadeks olid veel teleskoopritv ja õngenöör, millel kuni 15kilone kandejõud. "Ma näitan ritva ka," tõi Arvo kuuri alt väärt riista välja. "Ega see kerge olnud: venitasin, siis jälle andsin järgi - väsitasin teist, ja siis jälle oma poole. Ritv oli kui hobuselook, aga pidas vastu," meenutas mees janti kalaga. "Hull elukas küll. Kurat, see vana vene viba on ikka vastupidav," tõdes ta veel lõpuks.

Arvo Kaldma
Arvo Kaldma Foto: Lea Margus / Valgamaalane

"Kahe mehega saime lõpuks kätte, aga läksin ikka siiani sisse," näitab pikka kasvu Alfred enda peal vee sügavust lahinguväljal. "Kuramus, mitu korda läks käe vahelt minema, nii libe oli." Viga ei saanud? "Ei suurt midagi, käe tõmbas küll hambaäärega katki." Sõber Alfred rääkis veel, et ta esmalt ei saanud arugi, miks Arvo teda appi hõikab.

"Ei, sellise peab välja püüdma, see teeb tiigis palju pahandust - väikest karpi enam õieti ei olnudki," arutavad kalamehed isekeskis, kui asuvad kala lõhki lõikama. "See sööb kõik ära, mis suhu mahub." Haugi kõhust võetigi välja mõnesajagrammine karpkala ja: "Näe, minu lipslatikas!" võtab Arvo haugi sisemusest vaksapikkuse kala - peibutuseks olnud sööda.

Helme vallast püütud haug oli kahtlemata suur kala, sestap tundub uskumatuna, et tegelikult on Eesti vetest püütud pea kaks korda nii suur haug. Nimelt püüti mullu 2. märtsil Tartumaalt Keeri järvest havi, mis kaalus 22,7 kg. Teadaolevalt on see suurim harrastuspüügivahenditega püütud haug Eestis. Fakt, mis ei pea sugugi vähendama Tõrva meeste püügi- ja saagirõõmu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles