Patuliin õuntes võib ohustada tervist

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastustega õunad võivad olla nakatunud hallitusseentega, mis omakorda toodavad inimese tervist kahjustavat mükotoksiini nimega patuliin. Seetõttu võiks süüa ja hoidistada vaid hea kvaliteediga õunu.
Vigastustega õunad võivad olla nakatunud hallitusseentega, mis omakorda toodavad inimese tervist kahjustavat mükotoksiini nimega patuliin. Seetõttu võiks süüa ja hoidistada vaid hea kvaliteediga õunu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sügisel jõuavad meie toidulauale tihtipeale õunad, mida varume hoidiste valmistamiseks ja ületalve säilitamisekski. Olenemata ubinate päritolust võib neis aga leiduda looduslikke saasteaineid, sealhulgas patuliini.

«Patuliin on mükotoksiin ehk hallitusseente sekundaarne ainevahetusprodukt, mis võib kahjustada inimese tervist,» selgitas maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna peaspetsialist Anneli Haugas ministeeriumi ajaveebis.

«Patuliini toodab mitu hallitusseente perekonda nagu Penicillium, Aspergillus ja Byssochlamys. Tuntuim patuliini tootev seen on rohehallitusena ilmnev Penicillium expansum. Rohehallitust iseloomustavad mädanev hele- kuni tumepruun ala, pehme ja vesine tekstuur, mullane hallituslõhn, valge seeneniidistik ja roheka värvusega eosmass,» kirjeldab Haugas tundemärke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles