Tõrva juhatab Loitsu sisse kultuurinädalaga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Kõverik
Ilmar Kõverik Foto: Helju Keskpalu/Valgamaalane

Loitsule eelneval kultuurinädalal pakutakse Tõrvas igaühele midagi. Vähemalt lubab seda kirik-kammersaali tegevdirektor Ilmar Kõverik.

Nagu näha, on kammersaali kõik seinad fotosid täis. Mida see tähendab?

«Fotonäitusel «Aeg, sündmused, inimesed» on kaheksasada A4 ja A3 formaadis pilti Tõrva sündmustest ja inimestest. Loodan, et paljudele tuletavad need meelde kultuuriüritusi, milles nemadki on osalenud ja leiavad neilt endidki üles. Üks rõõmustav juhtum on juba olnud – kui küsisin hoolega pilte vaadanud väikeselt lapselt, kas tema ka kedagi ära tundis, vastas ta rõõmsasti: «Jah. Jõuluvana!» Ikkagi äratundmine.»

Välja on kuulutatud ka kammersaali filmiõhtud. Jälle midagi uut?

«Jah, seda küll. Ants Tisler on paljude aastate jooksul Tõrva kultuuriüritusi filminud. Neid salvestusi pole aga mitte igaüks näinud, pealegi praegu on linnas ka suvetõrvalasi. Nii anname kahel õhtul võimaluse mõningaid «Juurte» sarja üritusi filmilindilt vaadata. Ehk pakub huvi, mis siis tehti. Neil, kes kohal olid, peaks olema hea meenutada, kuidas kõik oli.

Kuna kammersaali ei saa pimendada, alustame filmiõhtuid kell 21. Esmaspäeval, 8. augustil on ekraanil küüditamise 70. aastapäeva puhuks tehtud «Niiduotsa talu tragöödia» ja «Me ei näinud teda enam kunagi» ning mullune «Köstrimäe rohtunud radadel», teisipäevaks on valitud filmid «Lembit Eelmäe» ja «Jumalaga, Salme Raatma!». Nendega elustame mälestused neist, keda enam ei ole.»

Kolmapäeva õhtul on ajalooline matk «Orja teekond». Missugused teatraliseeritud episoodid on sellel matkal?

«Kell 18.45 sõidame tellitud bussiga Tõrva kesklinnast Helme mõisasse Alo Põldmäe kavandatava klaverimuuseumi ette. Ka Helme rahvas on selleks ajaks sinna oodatud. Matkalised kohtuvad oma teekonnal orja, mõisanoorte ja orja otsiva mõisnikuga. Ühes peatuspaigas on ootamas laulvad, teises tantsivad mõisanoored. Noored pakuvad matkajaile tuhakartuleid ja küpsetatud kana. Teekond lõpeb orja leidmisega.

Näitleja Ivi Lepik esitab Jakob Tamme ballaadi «Orjakivi». «See kivi on pehmem kui mõisniku süda,» ütleb kivil istuv ori. Pärast matka viib buss rahva laiali.»

Kes on ori?

«Saladus. Leidsin ta hea õnne peale. Ütlen vaid nii palju, et naine tahaks, et mees sel tähtsal päeval hea välja näeks, mina aga ei luba tal habet ära ajada. Loodame, et mees oma välimust «ära ei riku».»

Loodusfestivalidel osalenud on saanud ikka muusika, luule ja looduse koosmõju nautida. Missuguse silla juurde nüüd kutsute?

«Neljapäeval ootan huvilisi Tantsumäe kaarsilla juurde, kus Jaan Sööt laulab ja saadab end kitarril, Indrek Hirv loeb luulet. Sealt teeme edasi väikese jalutuskäigu mööda jõekallast, kus süütame hulk lõkkeid, väikese veekogu väikesel saarel tantsib üks paar «Ukuaru valssi» viiuli saatel.»

Mida toob reede?

«Kell 19 on kammersaalis kontsert muusikalimuusikast. Laulavad särtsakas Gerli Padar ja rahvusooperi bariton René Soom, klaveril saadab Siim Selis. Põikes muusikalimaailma on poliitilised intriigid, pahelised karakterid, õrnad armastajad, üllad kangelased, erakordsed inimesed.

Pärast kontserti umbes kell 20 koguneme Riiska järve äärde augustiöö maagiat nautima. Mängib puhkpilliorkester Tartu, põlevad pakklõkked ja 1000 küünalt.

Kultuurimaja kunstiline juht Külli Alumäe on tellinud sinna rituaalteatri Wyrd etendusega «Loomine kestab», mis räägib indiaani elulaadist. Sellest tean esialgu vaid reklaamil olevat tsitaati: «Iga kord, kui ärkad, küsi endalt: millise heateo täna teen? Pea meeles, et kui päike loojub, viib ta kaasa osakese sinu elust.» Juba selle üle tasub mõelda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles