Valkalased raviksid end meelsasti Valgas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga haigla
Valga haigla Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Koostöö Valka ja Valga vahel toimub küll spordi- ja kultuurivaldkonnas, kuid meditsiini osas pole edenemist märgata. Ehkki Valga haiglas ilmavalgust näinud beebide hulgas on kolmandik Läti kodanikud, riiklikul tasandil tervishoiusüsteemi koostööd ei arendata.
 

Kuigi Valga haiglas saab Läti elanik küll Euroopa ravikindlustuskaardi ettenäitamisel tasuta vältimatut abi, siis võimalus vabalt valida, kas minna ravile piiri taha või 50 kilomeetri kaugusele Valmiera raviasutusse, on jäänud vaid unistuste tasandile.

Üks valgusekiir paistab lätlastele Valga sünnitusosakonnast, mille hea kuulsus on jõudnud juba kaugemalegi – sellest andis kinnitust perekond Jelgavast (Riiast lõunasse jääv linn – toim), kelle esimene laps just siin sündis.

Suurte kogemustega arst, varem Valka haiglas günekoloogina töötanud Erika Kaša rääkis, et tõepoolest on kahe riigi vahelises meditsiinialases suhtlemises palju vajakajäämisi. Näiteks peaks olema võimalus saata naine, kelle sünnitus kulges raskelt, Tartu asemel Valmierasse Vidzeme haiglasse.

Tohtri sõnul on ka juhtunud, et Valkast kiirabi kutsunud rase naine on pidanud maksma Eesti poolele haiglasse sõidutamise eest 30 latti. Läti kiirabikeskuse juht Jānis Memļuks ei osanud öelda, kas selline tegevus on õige. Samuti ei teadnud ta, miks ja kes on andnud korralduse, et Valka kiirabi patsiente enam naaberlinna ei sõiduta. Ametiisik lubas vastused välja selgitada ja sellest avalikkust teavitada.

Et Valka elanikud on Valgas teretulnud, näitab haigla koduleht internetis, mis pakub teavet ka läti keeles. Samas ei saa nad personaliga suheldes arvestada, et neist nende emakeeles aru saadaks – vene või inglise keele oskus tuleb kasuks. Siiski saab peale doktor Kaša rääkida läti keeles ka arst Dace Zēberga ja nelja meditsiiniõega Valkast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles