Hoolekogu ja lastevanemad boikoteerivad koosolekut

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühajärve põhikool
Pühajärve põhikool Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Esmaspäeval esitas Pühajärve põhikooli hoolekogu Otepää vallale päringu, kus paluti esitada valla koolide ühendamise tegevuskava ning arvestused. Kolmapäeva lõunaks sellele hoolekogu esindajate kinnitusel vastatud ei oldud.
 

Seetõttu peavad hoolekogu ning suur osa lastevanemaid valla kolmapäevaks kokku kutsutud koosolekut osaks näilise kaasamise protsessist ning on otsustanud sellel mitte osaleda.

Pühajärve kooli vilistlane Solveig Raave kinnitab, et võim tegi otsuse salaja.

«Oleme esitanud vallale kirjalikke ettepanekuid valla haridusküsimuste lahendamiseks, teinud koostööettepanekuid juba rohkem kui aasta,» ütles Raave. «Oleme palunud arvestusi ja tegevuskava koolivõrgu ümberkorraldamise kohta, aga palvete mitmekordsusest hoolimata ei saa õpetajad, hoolekogu ega vanemad vastuseid. Ühendamise otsuse eelnõust lugesime reedel ajalehest!» on Raave nördinud.

Külavanem Ivika Nõgel peab sellist jõuga kooli sulgemist ebademokraatlikuks, mille tulemuseks on kodaniku ja võimu kaugenemine. Nõgeli hinnangul on sellel halb mõju ka Otepää valla kui atraktiivse elukeskkonna ja võimalike töökohtade kasvule.

«Selline otsus on selgelt suunatud keskuse huvide kaitseks ja on hoolimatu linnast väljaspool toimuva suhtes,» ütles külavanem. «Tegelikult on valdade ühinemisest saadik kogu Otepää valla majanduspoliitika suunatud keskuse tugevdamisele. Enamus investeeringuid on läinud linna, mujal on investeeringuid tehtud vaid teede korrashoidu.»

Lapsevanem Margit Prede sõnul töötab kohalik Reformierakonna juhitud võim vastu oma partei seisukohtadele. «Mis liberaalsusest, avatusest ja kodanikuühiskonna kaasamisest saame rääkida olukorras, kus kõiki lapsevanemaid puudutav otsus tehakse kuskil tagatoas salaja ära,» ütles Prede.

Tema hinnangul minnakse Pühajärve põhikooli sulgemisega otseselt vastuollu ka käimasoleva haridusreformiga. «Nii peaminister kui haridusminister on selgelt välja öelnud, et põhikool peab olema kodu lähedal,» ütles Prede. «Lisaks on nad kinnitanud, et tugevaid põhikoole ei suleta.»

Otepää valla elaniku, kooli hoolekogu liige ja kogukonna eestkõneleja Teet Reedi sõnul tuleks valda elama rohkem inimesi vaid siis, kui seal on hea elukeskkond ning kvaliteetsed haridusasutused.

«Kooli sulgemisega peletame siit noori eemale,» on Reedi kindel. «Selle lõpptulemus on, et Otepääl suletakse ka gümnaasium, sest selles piirkonnas lihtsalt ei ela enam noori, kes keskharidust vajaksid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles