Maailm pöörab pilgud aidsiohvritele

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa Punase Risti Seltsi üritus"HIV AIDS ei tunne piire"
Valgamaa Punase Risti Seltsi üritus"HIV AIDS ei tunne piire" Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 1. detsembril on ülemaailme HIVi vastu võitlemise päev.

Sel puhul katab Eesti HIV-positiivsete võrgustik oma üritustega paljud Eesti linnad. Jagatakse infomaterjale, korraldatakse seminare, süüdatakse mälestusküünlad ning meenutatakse inimesi, kes meie hulgast AIDSi tõttu lahkunud.

Tallinnas süüdatakse kell 17 mälestusküünlad Tammsaare pargis, need põlevad hiliste öötundideni. Kõigil on võimalus loita pargis oma küünal.

Narvas süüdati kell 10.30 küünlad Narva Issanda Ülestõusmise katedraalis ning pärast seda toimus hommikupalvus. Pärast palvust pidasid jutluse püha isa Platon ja pastor Villu Jürjo. Üritusele on oodatud kõik Narva inimesed, kes HIV-probleemi suhtes ükskõiksed pole. Täna õhtul toimub aga Narvas tolerantsuse olulisusele pühendatud teeõhtu.

Täna kella 13–18 on kõigil ka võimalus Tallinnas ja Narvas HIV-kiirtest teha. Narvas toimub testimine aadressil Võidu 1 ning Tallinnas Solarise kaubanduskeskuses. Testimisürituse korraldavad Eesti HIV-positiivsete võrgustik, tervise arengu instituut, AIDS Healthcare Foundation ja koalitsioon Ettevõtted HIV Vastu.

Eesti HIV-positiivsete võrgustik kutsub kõiki üles kandma täna HIV-teemast hoolimise märgiks rinnas punast linti.

Eestis on täna hinnanguliselt 12 000 HIV-positiivset inimest, kellest ligi 30% ei ole oma nakatumisest teadlikud ning on seetõttu potentsiaalsed haiguse levitajad. Kui kümme aastat tagasi oli 90% nakatunutest süstivad narkomaanid, siis viimastel aastatel on pea pool nakatunutest viiruse saanud seksuaalsel teel.

Viimase aasta jooksul on Eestis registreeritud 334 uut HIV-positiivset patsienti. Neist 125 elab Ida-Virumaal. Eestis elab ametlikult 8026 HIV-positiivset ning AIDSi põeb 350 Eesti inimest. HI-viirus võib olla organismis pikka aega, enne kui ilmnevad tajutavad sümptomid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles